Kamerleden Ferrier en Biskop (CDA) bezoeken Kentalis
Op maandag 30 januari 2012 brachten Tweede Kamerleden voor het CDA Kathleen Ferrier en Jack Biskop een werkbezoek aan Koninklijke Kentalis. Zij werden ontvangen door Bas van den Dungen en Henk Bakker (Raad van Bestuur) op de locatie in Sint-Michielsgestel.
Met dit bezoek wilde Kentalis laten zien wat de organisatie voor cliënten en leerlingen met auditieve en communicatieve beperkingen betekent. En een indruk geven van het aanbod van zorg en onderwijs en de specialistische kennis en expertise die de organisatie aan deze doelgroep biedt.
De bezuinigingen, de dreiging van het verliezen van de expertisebekostiging en de veranderingen vanwege de wet Passend onderwijs, die voor Kentalis ingrijpende gevolgen hebben, waren ook onderwerp van gesprek.
Dove en slechthorende leerlingen en leerlingen met ESM
Na een korte introductie in de missie en visie en het werkterrein van Koninklijke Kentalis werd een aantal locaties op het terrein van Sint-Michielsgestel bezocht.
Allereerst werd gesproken met locatiedirecteur Ruud van der Star van Kentalis Compas terwijl de leerlingen van de school de lunch serveerden. Compas is een school voor voortgezet speciaal onderwijs met ongeveer 126 dove en slechthorende leerlingen en leerlingen met ernstige spraak- en taalmoeilijkheden (ESM). Van der Star lichtte de problematiek van een aantal leerlingen toe en liet zien hoe intensief en kostbaar de begeleiding van deze jongeren is. Vervolgens werd een kijkje genomen in de praktijklokalen van de leerlingen: bij houtbewerking en in de bakkerij. Ten slotte vertelde een leerling via gebarentaal aan mevrouw Ferrier en de heer Biskop hoe zijn dagelijkse praktijk op Compas eruit ziet.
Leerlingen met auditieve/communicatieve problemen en verstandelijke beperkingen
Daarna werd een bezoek gebracht aan de scholen Mariëlla en Rafaël onder begeleiding van regiodirecteur Frank Kat en een aantal medewerkers. Mariëlla is een school voor leerlingen van 3 tot 20 jaar met een auditieve/communicatieve en verstandelijke beperking. Mevrouw Ferrier en de heer Biskop namen een kijkje in een groep met jonge kinderen die het thema `winter` behandelen waarmee mooi werd ingehaakt op het buitenspelen in de verse sneeuw eerder die ochtend. In een groep met oudere leerlingen gaf de heer Biskop te kennen dat hij zich in China waande, omdat hij niets begreep van het gesprek dat via gebarentaal gaande was tussen leerlingen en docent.
Doof/blinde leerlingen
Doofblinde kinderen kunnen terecht op Kentalis Rafaël, gevestigd in hetzelfde gebouw als Mariëlla. Lopend door de gangen werd ook duidelijk hoe belangrijk de `prikkels vrije` en veilige inrichting van de omgeving is voor deze kinderen. Tot slot werd meegekeken in een groep met drie doofblinde kinderen waarbij de begeleider via vierhandengebaren met een doofblinde jongen communiceerde. Een indrukwekkende afsluiting voor de Kamerleden.
Afsluiting van een geslaagd werkbezoek
Ter afronding wisselden de Kamerleden, regio/locatiedirecteuren en medewerkers, een aanwezige ouder en de raad van bestuur nog een aantal aandachtspunten uit bijvoorbeeld over het belang van diploma`s ook voor deze jongeren, de eisen van de onderwijsinspectie en de vrije regelruimte voor speciaal onderwijs in cluster 2.
Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele
mogelijkheden van taal en communicatie. Door kennis en expertise te ontwikkelen, toe te passen en te delen willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening duurzaam verbeteren. Met hart, oog en oor voor de ander. En vooral: in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.
Foto: Ferrier en Biskop bij houtbewerking Kentalis Compas
Reacties