Huisarts moet meer alert zijn op slechthorendheid
In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen problemen met hun gehoor. Slechthorenden hebben vaker klachten als vermoeidheid, angst, depressieve gevoelens en eenzaamheid dan normaalhorenden. Huisartsen moeten alert zijn op dergelijke signalen die op slechthorendheid kunnen wijzen.
Dat stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene richtlijn Slechthorendheid, over slechthorendheid voor huisartsen. Door de gevolgen van slechthorendheid kunnen problemen ontstaan op het werk, op school of in het sociale leven. Daarom besteedt de herziene richtlijn extra aandacht aan de gevolgen voor slechthorenden voor hun werk.
Gehoor in cijfers
Ongeveer 3 procent van de bevolking (ouder dan 12 jaar) heeft moeite om een gesprek te volgen met één ander persoon. Een gesprek met 3 of meer personen is voor 14 procent van de bevolking al moeilijk te volgen. Voor mensen ouder dan 75 jaar is dat respectievelijk 10 procent en 41 procent.
50-plussers weigeren gehoortest
Slechthorenden kunnen veel baat hebben bij een hoortoestel of andere hulpmiddelen. Toch vinden veel slechthorenden de drempel naar een audicien te hoog. En dat terwijl ruim 40 procent van de 50-plussers aangeeft last te hebben van gehoorproblemen., Bijna de helft van deze groep heeft zelfs nog nooit een hoortest laten doen. Een derde verwacht zich ouder te gaan voelen door het dragen van een hoortoestel. Telegraaf. Ook hierin zou de huisarts een rol kunnen spelen.
Dit artikel is gebaseerd op een artikel van NHG en een artikel uit de Telegraaf.
Reacties