Hoera, Nederland gaat open! 8 tips voor (toegankelijke) uitstapjes deze zomer
De zomer is begonnen, de vakantie staat voor de deur en Nederland gaat langzaam weer open. We kunnen weer leuke dingen gaan doen! Met deze uitjes (die je ook goed kunt ervaren als je doof of slechthorend bent) maak je er een superleuke zomer van.
De beste Nederlandse films met ondertiteling
Subcatch, de app waarmee je Nederlandstalige bioscoopfilms kunt laten ondertitelen, is een samenwerking aangegaan met Pathé. De bioscoopketen wil zo helpen om bioscoopbezoek voor iedereen toegankelijk te maken. Vanaf nu kun je in het filmoverzicht van Pahté direct zien of ondertiteling met subcatch mogelijk is. Onze tip voor deze zomer: het historische drama Slag om de Schelde. Deze film zou eigenlijk in december vorig jaar al in première gaan maar is nu dus eindelijk op het grote doek te zien, met ondertiteling! Klik hier voor meer informatie over subcatch.
Als een echte prinses of prins
Paleis Het Loo is een plek voor iedereen. Er zijn daarom allerlei activiteiten met tolken Nederlandse Gebarentaal (NGT). Bijvoorbeeld de Prinsen- & Prinsessendagen, speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar.Kom in jouw mooiste outfit naar Paleis Het Loo voor een sprookjesachtige dag vol verrassingen! Bezoek de meest sprankelende voorstellingen, toon je tekenkunsten en loop de koninklijke hindernisbaan. Klik hier voor een overzicht van getolkte voorstellingen en data.
Cultuur snuiven met gebarentolk
Wat een feest: de musea zijn weer open. Kom jij ook cultureel genieten van een rondleiding met tolk gebarentaal? Musea in Gebaren maakt kunst en cultuur toegankelijk voor doven en slechthorenden. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 15 musea die structureel programma’s aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Klik hier om te zien wanneer de getolkte rondleidingen gepland zijn.
Schrijven in gebarentaal
In het West Museumkwartier in Den Haag kun je van 9 juni tot en met 22 augustus 2021 een tentoonstelling over gebareniconen bezoeken. Gebarentaalonderzoeker Ruud Janssen houdt zich al lang bezig met het uitdragen van gebarentaal op verschillende media. In de tentoonstelling Alphabetum VIII ‘Gebareniconen’ laat hij zien hoe hij denkt dat gebarentaal vastgelegd kan worden op schrift. De visualisaties van gebarenschrift zijn te zien op panelen, in video en sculpturen.
Zintuigelijke wandelingen in Rotterdam
De Hands-on tours zijn bedoeld om te verrassen, te verbazen en verwonderen. Onze getrainde sensory guides nemen je mee op een zintuiglijke wandeling waar we je een beeld van de stad laten vormen met al je zintuigen. Een tour die vooral geschikt is voor mensen die de gebarentaal vaardig zijn, maar zeker ook voor (slecht)horenden. Er is altijd een gebarentolk bij om te vertalen. Meer informatie over de wandelingen en aanmelden vind je hier.
Op kraamvisite bij hele grote baby’s
Terwijl het afgelopen halfjaar de deuren van de dierentuinen voor publiek gesloten waren, ging het leven daarachter gewoon door. Vooral de olifanten in de verschillende dierentuinen deden flink hun best. In november werd olifantje Yindi geboren in Dierenpark Amersfoort en in Diergaarde Blijdorp beviel Bangka op 5 mei van Radjik. In Ouwehands Dierenpark wachten ze vol spanning op de bevalling van Duna, naar verwachting in het najaar. De dierentuinen zijn weer open en de kleine olifantjes zijn inmiddels ook in de buitenverblijven te bekijken. Kijk op de websites van de dierentuinen voor eventuele coronamaatregelen en bezoektijden.
Slecht weer? Ga online rondkijken
Ook nu we er weer echt op uit kunnen, is het soms handig dat er inmiddels ook heel veel vanuit huis te doen is. Door corona zijn veel musea bijvoorbeeld online toegankelijk gemaakt, met virtuele tours. Dus ook als het een Hollandse zomer wordt met lekker veel regen, dan hoeven we ons niet te vervelen. De ANWB heeft maar liefst 15 online rondleidingen voor je op een rij gezet.
Een dagje de tuin in
In de tuin kun je al je zintuigen laten prikkelen en is daarom ook volop de moeite waard als je doof of slechthorend bent. Nou ja, niet elke tuin misschien maar er zijn in Nederland volop mooie tuinen die je kunt bezoeken, zelfs echte kasteeltuinen. Bij Arcen in Noord-Limburg bijvoorbeeld, vind je de kasteeltuinen Arcen. Dit is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa.
De tuinen van Landgoed de Wiersse worden ook wel de mooiste tuinen van Nederland genoemd. Hoewel het landgoed in de Achterhoek te vinden is, waan je je er als op een landgoed zoals in Engeland, Frankrijk of Italië.
Wil je zelf wat inspiratie opdoen voor je eigen tuin? Dan zijn de tuinen van Appeltern de moeite waard. Het hele complex bestaat uit ruim 1660 verschillende planten in zo’n 200 compleet aangelegde modeltuinen, zoals balkontuinen, beeldentuinen, vijvertuinen, enzovoorts.
Reacties