Het 750e cochleair implantaat geplaatst
Het team van de afdeling Keel- Neus- en Oorkunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft gisteren onder leiding van prof. Johan Frijns het 750ste cochleair implantaat geplaatst.
Een CI bestaat uit een uitwendig en een inwendig deel. Het uitwendige deel ziet eruit als een gewoon hoortoestel met microfoon dat achter het oor gedragen wordt, met daar aan vast een zendspoel. Het inwendige deel bestaat uit een ontvanger met een magneet en een elektrode die naar het slakkenhuis loopt. De magneet zit aan de binnenkant van de schedel en de zendspoel kan hier aan de buitenkant als het ware opgeplakt worden. De microfoon bij het oor vangt geluid op en zet de geluidsgolven om in elektrische signalen. Deze signalen worden via de zendspoel doorgegeven aan de ontvanger aan de binnenkant van de schedel. De ontvanger geeft het geluid via elektroden, door het slakkenhuis, weer door aan de gehoorzenuw. Het implanteren van de elektrode is een minuscuul werkje en vereist een vaste hand van de chirurg.
Professor Frijns promoveerde in 1995 op cochleaire implantaten. In samenwerking met natuurkundigen ontwikkelde hij computermodellen waarmee je de effecten op het gehoor kunt berekenen en controleren. ‘Doofheid doet zo veel met een mens. Als je doof wordt geboren, mis je zo veel nuance uit het leven’, aldus prof. Frijns.
De patiënt van de 750ste operatie maakt het inmiddels goed. Het doel om met een CI te leren horen, waarbij het restgehoor van de patiënt bespaard blijft, lijkt te zijn behaald. Volgende week volgt een proefaansluiting.
Bron: LUMC
Reacties