Herdenking Joodse dove slachtoffers holocaust
In de Tweede Wereldoorlog werden veel joodse doven weggevoerd en vergast door de Nazi’s. Voor veel mensen een onbekend stukje in de Nederlandse (doven-) geschiedenis. Vrijdag 26 april 2013 vindt de herdenking plaats in Amsterdam.
Toen Hitler Nederland veroverde, was het voor Joden moeilijk om te ontsnappen aan de jacht die het naziregime op hen maakte. Maar voor dove Joden was het vrijwel onmogelijk. Anderen konden nog horen dat er onraad was, maar zij moesten aan de omstandigheden aflezen dat er gevaar dreigde. Daarnaast moesten ze niet alleen een Jodenster dragen, maar ook een band om hun arm binden met daarop ‘Taub’.
Zonder hulp van anderen was het voor dove Joden vrijwel onmogelijk de Duitse kampen te overleven. Zij die de dovenband om de arm hadden, werden bij aankomst vaak onmiddellijk uit de groep gehaald en naar de gaskamers gestuurd. Uiteindelijk heeft bijna niemand van de Joodse dovengemeenschap de oorlog overleefd.
Stichting DovenShoah vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de Joodse doven van voor en tijdens de oorlog. Zij speelden namelijk een belangrijke rol in het sociaal-culturele leven binnen de dovengemeenschap. Zo waren er veel Joodse doven betrokken bij het bestuur en verenigingsleven van verschillende dovenverenigingen (onder andere de Nederlandse Bond van Dovenverenigingen).
De herdenking zal vindt plaats bij het monument ‘de wereld bleef stil’ en het herdenkingsplaquette bij de voormalige Joh. C. Ammanschool in het Hortusplantsoen te Amsterdam.
Wat: Dodenherdenking DovenShoah
Tijd: 13.00 uur (verzamelen 12.30 uur)
Waar: Monument ‘de wereld bleef stil’, Hortusplantsoen 2 te Amsterdam
Reacties