Gentherapie kan hoorschade herstellen
Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd haarcellen in het binnenoor van ongeboren muizen te laten groeien. Nadat de gekweekte haarcellen bij dove muizen werden ingebracht, konden de diertjes weer horen. Haarcellen zijn namelijk cruciaal voor een goed gehoor. De techniek zou in de toekomst mogelijk gebruikt kunnen worden om doven opnieuw te laten horen.
Wanneer geluidsgolven door het orgaan van Corti stromen, trillen miljoenen haartjes, die op hun beurt via de zenuwen signalen geven aan de hersenen. Veel problemen met het gehoor hebben te maken met defecte haarcellen die bijvoorbeeld beschadigd raken door te luide muziek. Ook door ouderdom kunnen haarcellen afsterven.
De ontwikkeling van haarcellen via genetische manipulatie zou een radicale verandering kunnen betekenen in de behandeling van doofheid.
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature, werd uitgevoerd op muizenembryo`s in de baarmoeder. Dankzij een proteïne dat in het oor van de ongeboren muizen werd ingebracht, werd de groei van nieuwe haarcellen in het binnenoor gestimuleerd waardoor de gevoelige cellen die reageren op geluidsgolven konden worden ontwikkeld. De haarcellen waren bovendien vergroeid met zenuwcellen, wat zorgt voor een goed gehoor.
Het is nog niet duidelijk of ook levende muizen gezonde haarcellen door genetische manipulatie kunnen aangroeien.
Bron: Knack.be
Reacties