Gek van oorsuizen
Patiënten met oorsuizen worden vaak niet serieus genomen. Daardoor krijgen ze niet de juiste behandeling en dat kan leiden tot depressies. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS).
Ruim 1 miljoen Nederlanders heeft last van oorsuizen. Zij horen geregeld een brom, ruis of piep, soms meerdere tegelijkertijd. De NVVS deed onderzoek onder achthonderd respondenten en het blijkt dat ruim de helft van hen het oorsuizen hoort vanaf het moment van opstaan tot het in slaap vallen.
Zo'n 80 procent van de tinnitus-patiënten kan het geluid niet negeren. En bij een groot deel van hen gaan de geluiden nooit meer weg. Een vijfde van de patiënten met chronisch oorsuizen wordt zelfs zo gek van het geluid, dat ze hun leven niet meer zien zitten.
Meer aandacht
Oorsuizen is een lichamelijk verschijnsel dat kan leiden tot slapeloosheid en depressies. Toch worden patiënten vaak niet serieus genomen door artsen en andere zorgverleners, blijkt uit onderzoek van de NVVS. ‘Er moet nog veel aan de hulpverlening verbeteren, om mensen met oorsuizen goed op te vangen’, zegt Loes Schenk-Sandbergen van de NVVS-Commissie Tinnitus en Hyperacusis.
De vereniging die opkomt voor de belangen van slechthorenden vindt dat huisartsen en specialisten moeten worden bijgeschoold. Ook bij de opleidingen geneeskunde zou er meer aandacht voor moeten komen voor de kwaal. ´Artsen moeten veel beter beseffen wat tinnitus betekent voor hun patiënt en ze moeten zorgen dat mensen sneller terechtkomen bij goede begeleiding en hulp´, aldus Schenk-Sandbergen.
Volgens Joop Beelen, directeur van de NVVS, denkt een huisarts "Er is geen pilletje dat oorsuizen stopt, de aandoening is niet levensbedreigend, u kunt er 100 mee worden, dus meneer, leert u er maar mee leven." Maar juist dat vooruitzicht is voor veel mensen ondraaglijk.
Tegengeluiden verzachten suizen
Beelen zegt dat er wel degelijk manieren zijn om oorsuizen te verzachten. Zo helpt afleiding en zijn sommige patiënten gebaat bij concentratieoefeningen of een hoorapparaten met "tegengeluiden". 'Maar mensen moeten dan wel op het goede spoor worden gezet.'
Beelen vindt dat er meer aandacht moet komen voor preventie. 'Vaak wordt oorsuizen veroorzaakt door te lange blootstelling aan luide muziek. Wat betekent dat voor onze iPod-jeugd? Als ik mijn nichtje hoor vertellen dat het feest zó vet was dat haar oren een dag later nóg suizen, hou ik mijn hart vast.'
Reacties