Gebarentaal in tijdschrift Onze Taal
In het meinummer van het tijdschrift Onze Taal is aandacht voor de Nederlandse Gebarentaal. Twee artikelen belichten verschillende onderdelen van deze taal. In het ene artikel wordt de vraag gesteld of de gebarentaal nog blijft voortbestaan. In het andere wordt de herkomst van gebaren onder de loep genomen.
Neem bijvoorbeeld het gebaar voor koffie. Met het gebaar boots je de beweging van koffie malen na. Hierdoor is het gebaar duidelijk te verklaren. De stad Rotterdam staat bekend om zijn haven. Vandaar dat het gebaar ‘Rotterdam’ lijkt op een boot.
Herkomst gebaren
Naast de zeer logische gebaren, zijn er ook gebaren die niet zo snel te herleiden zijn. De oorsprong van het gebaar ‘vrijdag’ is te herleiden naar een internaat voor doven. Vroeger gingen bijna alle dove kinderen naar een internaat. Doordeweeks verbleven zij daar en in de weekenden mochten ze naar huis. Op vrijdag moesten de kinderen zich daarom goed wassen. Het gebaar ‘vrijdag’ wordt gemaakt met een roterende beweging op de borst. Dat verwijst naar het wassen. Het volledige artikel is tijdelijk te lezen op de website van Onze Taal.
De noodzaak van gebarentaal
In het artikel: ‘Staan doven straks met lege handen?’ wordt een vraagteken gezet bij de toekomst van de gebarentaal. Het aantal gebruikers neemt af, onder andere doordat kinderen vaak een cochleair implantaat krijgen. Daarnaast komt Beppie van de Boogaarde, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal, ook aan het woord. Een voorproefje van het artikel vind je op de website van Onze Taal.
Ben je benieuwd naar de hele mei uitgave van het tijdschrift Onze Taal? Bestel het nummer dan via de website.
Onze Taal
Sinds 1931 bestaat het vennootschap Onze Taal. Het is een organisatie die zich volledig richt op de Nederlandse geschreven taal. Naast het tijdschrift hebben ze ook andere bezigheden zoals: taaladviezen en het organiseren van congressen. Heb je een vraag over hoe iets geschreven wordt en waarom? Kijk dan op de website van Onze Taal.
Reacties