Gebarentaal als reddingsboei
Beppie van den Boagaerde is de eerste Nederlandse lector dovenstudies. Ze is werkzaam bij de Faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht waar ze zich vooral gaat bezighouden met onderzoek, bijvoorbeeld naar het welbevinden van dove kinderen op de basisschool. Ze is een voorvechter van de gebarentaal.
Gebarentaal is een echte taal, met grammatica en een idioom en ook nog eens geen gemakkelijke taal, die bovendien niet internationaal hetzelfde is. In het artikel worden o.a. de nadelen van het gebruik van een Cocleair Implantaat (een electronische prothese die geluid omzet in puslen die de gehoorzenuw stimuleren) genoemd voor het gebruik van gebarentaal. “Het grootste misverstand over de CI is dat je er horend van wordt. Pertinent onwaar, maar o zo hardnekkig” en “Je ziet steeds vaker dat kinderen door het CI géén gebarentaal meer leren. We zijn daardoor terug naar af. Terug naar de situatie van voor de emancipatiegolf, die begin jaren tachtig in de dovenwereld plaatsvond.”
Interessant is ook de informatie die te maken heeft met het gebruik van gebarentaal bij horende baby’s. Door gebarentaal te gebruiken zou de taalverwerving bevorderd worden.
Meer informatie
U kunt het complete artikel downloaden. Meer informatie over Beppie van den Bogaerde vindt u op Scienceguide.nl en Onderwijsweb.
Downloads
Deel 1 [PDF 280 Kb ]
Deel 2 [PDF 284 Kb ]
Bron: BN de Stem
Reacties