Europese geluidswetgeving leidt tot concertafgelasting
Het Symfonieorkest van de Beierse omroep heeft noodgedwongen de komende optredens van zijn nieuwe stuk moeten afblazen omdat het volgens de Europese wetgeving `te luid` is.
Suisende oren
Tijdens repetities van het nieuwe stuk kloegen de muzikanten over suisende oren. Uit geluidstesten bleek dat het gemiddelde geluidsniveau opliep tot 97,4 decibels. Dat is een inbreuk tegen de nieuwe Europese `lawaai-op-het-werk limieten`. Zachter spelen of koptelefoons opzetten werd door de muzikanten als onwerkbaar ervaren.
Door de nieuwe Europese wetgeving hebben vele klassieke orkestgroepen al ingrijpende geluidsverminderende maatregelen moeten treffen, zoals doorschijnende geluidswerende schermen en het herbekijken van de definitie `fortissimo`, een Italiaanse muziekterm voor zeer luide passages.
In een reactie zei de orkestleider dat de keuze tot afgelasting niet om artistieke redenen werd gemaakt, maar ter bescherming van zijn muziekspelers.
Ongenoegen
In het klassieke muziekmilieu heerst er ongenoegen over de nieuwe wetgeving die tot deze extreme ingreep leidde. “De geluidsvoorschriften werden gemaakt voor fabrieksarbeiders of bouwvakkers, waar het geluid afkomstig is van een externe bron, maar het probleem bij muzikanten is dat ze het geluid zelf creëren”, zei de directeur van de organisatie voor Britse orkesten.
Vele klassieke muzikanten schijnen er zich bij neergelegd te hebben dat ze doof zullen worden door het uitoefenen van hun beroep. De nieuwe wet zien ze bijgevolg als hinderlijk en onnodig.
Bron: Het Belang van Limburg
Reacties