Ervaringsverhaal De Riethorst: GZ-psycholoog Femke Routs
Pro Persona De Riethorst, een GGZ-centrum voor doven & slechthorenden, stelt zich voor in een serie interviews met medewerkers van de afdeling. In deel 1 vertelt de vroegdove Femke Routs, GZ-psycholoog en teamleider ambulant in Amsterdam, over haar werk, traumabehandeling en EMDR.
'Ik krijg regelmatig aanmeldingen van dove mensen die werken met kinderen met gedragsproblemen. Op het werk kunnen zich incidenten voordoen, waarbij een kind kan gaan slaan, schoppen, gooien met dingen of dreigen met scherpe voorwerpen. Sommige van deze mensen krijgen klachten: ze slapen slecht, zijn bang om ergens heen te gaan of om iemand tegen te komen, hebben minder zin in dingen of piekeren veel. Ze kunnen te lang met deze klachten doorlopen omdat ze de directe link niet leggen tussen de agressie op het werk en hun klachten', legt Femke uit.
Er is een behandeling voor klachten die ontstaan door het meemaken van vervelende gebeurtenissen. De naam van deze behandeling is EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing). Het is een effectieve therapeutische methode. EMDR houdt in dat de gebeurtenis gedetailleerd besproken wordt. Het beeld wat het akeligste voor iemand is, moet vastgehouden worden terwijl hij met z’n ogen de vingers van de therapeut volgt. Het beeld en de gebeurtenis zal steeds beter verdragen worden. De behandeling gaat door tot er geen spanning meer opkomt als er aan de gebeurtenis gedacht wordt.
‘Een leerkracht heeft meermaals een leerling moeten ‘vasthouden’ nadat deze ging gooien met spullen. De leerkracht kreeg gedurende het schooljaar minder zin zijn werk, had geen zin meer om dingen te ondernemen, ging slechter slapen, hij werd passief en schrikachtig. Hij legde niet meteen het verband tussen zijn klachten en de gebeurtenissen op het werk.
Al na drie afspraken verbeterde de stemming van de leerkracht. Na afloop van de behandeling voelde hij zich "lichter en vrolijker". Hij sliep beter en had weer zin om dingen te ondernemen. Hij kon ook makkelijker omgaan met de situaties op zijn werk nu hij beter begreep waarom hij er last van had.’, vertelt Femke in het filmpje.
EMDR wordt aangeboden op de Riethorst, zowel in Ede als in Amsterdam. De manier van behandelen is aangepast voor doven en slechthorenden. Door de behandeling nemen meestal ook de bijkomende klachten af, na de behandeling voelen mensen zich weer 'de oude”.
Pro Persona is een grote ggz-instelling. De Riethorst is een specialistische afdeling voor geestelijke gezondheidszorg aan mensen met zowel een psychisch probleem als een auditieve beperking, en hun omgeving (partner, kind, familie enz).
Vanuit de teams in Ede en Amsterdam zijn ongeveer 65 professionals werkzaam. 25 % van hen is zelf doof of slechthorend, wat uiteraard een grote meerwaarde is voor het hulpaanbod. Er is een ambulant behandelaanbod voor kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen, er zijn groepsbehandelingen en een mogelijkheid tot klinische opname. De afdeling wordt op het gebied van communicatie ondersteund door een eigen team met gebarentolken, gebarendocenten en logopedistenen
KIjk voor meer informatie op de website van Pro Persona.
Reacties