Erkenning gebarentaal weer op de agenda
Maandag 3 oktober is het initiatiefwetsvoorstel voor de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is ingebracht door de Tweede Kamerleden Roelof van Laar (PvdA) en Carla Dik-Faber (CU). Volgens hen is erkenning nodig omdat ruim 15.000 Nederlanders gebarentaal gebruiken.
Al jaren strijdt de dovenwereld voor erkenning van hun moedertaal. Het lijkt erop dat er eindelijk weer schot in de zaak zit. Dit is niet de eerste keer dat dit onderwerp op tafel ligt in Den Haag. In 2010 sneed de ChristenUnie dit onderwerp ook al aan in de Tweede Kamer. Ook Roelof van Laar heeft zich menigmaal ingezet om de erkenning te verwezenlijken. Het is tot op heden niet gelukt om de gebarentaal net als het Fries een erkende status te geven.
Tolk aanwezig
Voor de twee kamerleden betekent de erkenning ook dat er iedere week een tolk aanwezig moet zijn bij de persconferentie van de premie. De Algemene Politieke Beschouwingen en het vragenuurtje in de Tweede Kamer worden nu niet vertaald door een tolk. Dat zou dan ook moeten gebeuren. Bovendien pleiten zij voor een adviescommissie voor de Nederlandse Gebarentaal die moet uitzoeken wat er verder nog verbeterd kan worden aan de communicatie met doven en slechthorenden.
Volwaardig
‘Voor doven is gebarentaal hun moedertaal, net zoals het Nederlands dat voor mij is. Door hun taal te erkennen en de positie van doven te versterken, kunnen zij volwaardig meedoen in de samenleving’, aldus Carla Dik-Faber. Ook van Roelof van Laar maakt zich hard om van de Nederlandse Gebarentaal een officiële taal te maken. ‘Veel doven zien de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als een erkenning van hun zijn. Dat is de reden dat ik heel snel officiële erkenning wil.’ Van Laar en Dik-Faber willen dat de Nederlandse Gebarentaal een officiële taal is nog voor de verkiezingen in maart 2017.
De voorbereiding gebeurde in nauwe samenwerking met Dovenschap, de onafhankelijke vereniging voor Doven. Lees ook het artikel Doven blij met wetsvoorstel erkenning Nederlandse Gebarentaal op de website van Dovenschap.
Reacties