
Een pop met hoortoestellen
Onlangs startte de Britse speelgoedfabrikant Makies met een nieuwe speelgoedlijn: Toy Like Me. De poppen in deze serie wijken af van het standaardideaal van bijvoorbeeld de Barbie. Zij hebben namelijk allemaal een zichtbare beperking of een ander specifiek kenmerk dat hen bijzonder maakt. Zo is er ook een pop met hoortoestellen.
Toy Like Me was oorspronkelijk een online campagne op Facebook, gestart door ouders van kinderen met een beperking of bijzonder kenmerk. Zij adviseerden elkaar om een standaardpop uit de winkel zodanig aan te passen dat deze meer op het uiterlijk van hun eigen kind ging lijken. Hieraan werd volop gehoor gegeven en veel ouders knutselden zelf poppen met een zuurstofslang, een voedingssonde, hoortoestellen of een CI. Toen Makies over de actie hoorde, voelde de fabrikant zich geïnspireerd om een speelgoedlijn in het leven te roepen onder dezelfde naam.
Door kinderen met een beperking of een afwijkend uiterlijk een pop te geven die op hen lijkt, voelen zij zich sneller ‘bijzonder’ en ‘uniek’ in plaats van ‘gehandicapt’ of ‘anders’. Dit principe werd eerder toegepast door een Amerikaanse uitgever van stripbladen, die een stripheld met hoortoestellen ontwierp voor een vierjarig jongetje dat zich voor zijn eigen hoortoestellen schaamde.
Bestellen
Momenteel biedt Makies poppen aan met krukken, in een rolstoel, met hoortoestellen, met een geleidehond of met wijnvlekken in het gezicht. Op aanvraag kunnen ook poppen met andere unieke kenmerken op maat worden besteld. Naast Makies zijn er nog enkele andere bedrijven die poppen aanbieden die interessant kunnen zijn voor ouders van kinderen uit de doelgroep. Zo is via Amazon een gebarentaal-Barbie te bestellen en maakt het kleine bedrijf Signing Works zogenoemde 'Ik kan gebaren'-poppen.
Reacties