Dove tolkgebruiker hoeft reiskosten niet meer zelf te betalen
In België betaalde de dove tolkgebruiker zelf de reiskosten van de tolk voor tolkopdrachten in privésituaties. Dat hoeft nu niet meer. Voor onderwijs- en werksituaties werd dit al betaald door de overheid en vanaf begin dit jaar geldt dit nu ook voor leefsituaties.
Belgische tolkgebruikers hebben recht op 18 tolkuren per jaar voor privésituaties. Hiervoor kunnen zij een tolk inzetten in situaties als bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, een cursus of een kerkdienst. De tolk gebarentaal wordt betaald door de overheid. De reiskosten voor deze tolkuren daarentegen moest de Belgische tolkgebruik tot begin dit jaar zelf betalen. Vanaf nu zal het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de reiskosten van de tolk op zich nemen.
Tevreden
De Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (Fevlado) reageert tevreden. De organisatie is blij met deze beslissing en zegt hierop: ‘Wij strijden hier al jaren voor. In het beleidsdomein Onderwijs en Werk was dat al langer zo, maar nu is de afdeling Welzijn eindelijk gevolgd. Goed nieuws dus.’
Nederland
In Nederland heeft de dove tolkgebruiker recht op 30 tolkuren per jaar voor privésituaties. Voor werkgerelateerde tolksituaties mag 15% van de werktijd een tolk ingezet worden en het aantal uren voor tolken in het onderwijs wordt per persoon bepaald. Tolken declareren hun factuur met tolkkosten én reiskosten bij het UWV (onderwijs- en werkuren) of bij Menzis (leefuren).
Wilt u het nieuws over de reiskosten in de Vlaamse Gebarentaal bekijken? Klik dan op het filmpje hieronder.
Gebaseerd op: Gazet van Antwerpen
Reacties