Deense gebarentaal officieel erkend
Heuglijk nieuws voor de dovenwereld in Denemarken. Eindelijk, na jaren van strijd is sinds gisteren de Deense Gebarentaal door het Deense Parlement erkend als officiële taal. Terwijl de Amerikaanse Gebarentaal al ruim vijftig jaar erkend is, is het in Denemarken nu ook gelukt.
De erkenning is een belangrijke stap voor de Deense dovenwereld. Dankzij een wijziging in de wet van de Raad van de Deense Taal is de Deense Gebarentaal gisteren unaniem besloten erkend door het Deense Parlement. Denemarken kende al een vorm van erkenning voor de gebarentaal, maar had deze nog niet wettelijk vastgelegd. De wijziging van de wet is een initiatief van Lars Barfoed van de Conservatieve Volkspartij in Denemarken. Door het aannemen van deze wetswijziging is de Deense Gebarentaal gelijk aan de Deense gesproken taal. Volgens een artikel op Pigs can fly – een weblog van Maartje de Meulder, doof en student aan het Departement Talen van een universiteit in Finland – geeft deze erkenning een extra stimulans aan de Deense dovengemeenschap en kan hiermee een betere toekomst worden gecreëerd.
Raad Deense Gebarentaal
Met de erkenning zal ook een Raad Deense Gebarentaal worden opgericht. Hierin zitten vijf leden: twee vertegenwoordigers van de Deense Raad, een vertegenwoordiger van de Vereniging voor Doven, een vertegenwoordiger van het Ministerie Onderwijs en Onderzoek, en een vertegenwoordiger van het Ministerie Kinderen, Gelijkheid, Integratie en Sociale Staat. De belangrijkste taak van deze raad zal het onderzoeken en documenteren van de Deense Gebarentaal zijn.
Trots
Janne Boye Niemelä, voorzitter van de Deense Vereniging voor Doven zegt: ‘Ik ben zo blij voor alle doven in Denemarken. We hebben lang geleden onder het feit dat de Deense Gebarentaal werd beschouwd als een instrument dat men gebruikt als een tijdelijke oplossing. Als iets wat je gebruikt wanneer je niet via gesproken taal kunt communiceren. Echter, dit is onze taal en we zijn er trots op. We houden van de taal, het hoort bij ons. Nu met de erkenning zit de Deense Gebarentaal op een lijn met het gesproken Duits, Deens, Nederlands en Engels. Eigenlijk met elke taal in de wereld met een eigen woordenschat en grammatica. Het is een enorme erkenning voor dove burgers in Denemarken, het geeft ons een gevoel van gelijkheid.’
Erkenning Nederlandse gebarentaal
In Nederland zijn er momenteel ook ontwikkelingen op dit gebied. Onlangs heeft Tweede Kamerlid Roelof van Laar aangekondigd dat de Partij van de Arbeid een initiatiefwet wil gaan schrijven om de [link28802]Nederlandse Gebarentaal juridisch te gaan erkennen[/link]. Hij wil hiermee de positie van dove en slechthorende Nederlanders verbeteren. Van Laar zegt hierover op de website van de PvdA: ‘Samen met andere Kamerleden ga ik de komende maanden concrete voorstellen doen die de situatie van doven stap voor stap gaan verbeteren. Denk hierbij aan problemen met tolken, de bereikbaarheid van 112, het luchtalarm per sms, ondertiteling van films en tv en de erkenning van de dovensport. Ook wil ik dat de Nederlandse Gebarentaal (NGT) een belangrijkere plek krijgt. In het buitenland zie je altijd een gebarentolk bij belangrijke persconferenties en gebeurtenissen, in Nederland bijna nooit. Zo worden doven buitengesloten. Bovendien kunnen we door de taal zichtbaar te maken ook het begrip van horenden voor doven vergroten.
Reacties