De A van audioloog
Wanneer de KNO-arts geen oplossing weet voor een hoorprobleem, kan een patiënt worden doorverwezen naar de audioloog, die helpt bij gecompliceerde oor- en hoorproblemen. En daarbij gaat het echt niet alleen om oudere mensen. Hoe gaat deze specialist te werk? En om wat voor hoorproblemen gaat het dan eigenlijk?
Professor Jan de Laat is als klinisch fysicus audioloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en is daarnaast bestuurslid van de NationaleHoorstichting. Bij het audiologisch centrum van het LUMC werkt hij samen met specialisten met wie hij slechthorenden van alle leeftijden onderzoekt en revalideert.
"Op twee van de vijf werkdagen houd ik spreekuur waarbij ik patiënten met een hoorprobleem ontmoet. Daarnaast richt ik mij op het geven van college en wetenschappelijk onderzoek."
"Vijftien jaar geleden is de Nationale Hoorstichting opgericht die de belangen van wetenschappelijk onderzoek naar en preventie van hoorproblemen behartigt. Omdat ik in dit bestuur deelneem, besteed ik hier ook een groot gedeelte van mijn tijd aan."
Als audioloog werkt De Laat nauw samen met de keel-, neus- en oorartsen in Nederland. "Iemand met oor- en of hoorproblemen komt in principe via de KNO-arts bij ons terecht. Hij heeft al gekeken of hij door bijvoorbeeld medicatie of een operatie geholpen kan worden. Is dat niet mogelijk, dan wordt de patiënt in goed overleg naar het audiologisch centrum doorverwezen. Hier beschikken wij over ongeveer 80 onderzoeksmethoden om de patiënt met oor- en hoorproblemen verder te kunnen helpen. Kortom: we hebben te maken met gecompliceerde situaties waarbij de KNO-arts ons te hulp roept."
Lees het volledige artikel op de website van Gezondheidsnet.
Reacties