Column: De hypocriete overheid
In mijn column `De overheid en bezuinigen` heb ik het gehad over de vergoeding van gehoorapparaten en CI en dat het UWV moeilijk doet over de vergoeding van tolkuren. In deze column ga ik verder door op de overheidsbemoeienis. In deze column komen de volgende onderwerpen voorbij: wettelijke erkenning van gebarentaal, ondertiteling, ZiCoTv en visuele hulpmiddelen.
Door Judith Vogels
Wettelijke erkenning en overheid
In 1998 pleitte Dovenschap voor de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als een volwaardige taal. De Nederlandse overheid beloofde om de Nederlandse Gebarentaal wettelijk te erkennen als er een standaard gebarentaal kwam. Het STABOL-project kwam op gang en nu zijn er al veel boeken en cd-roms uitgebracht met de gestandaardiseerde gebaren. We hebben ook de van Dale basiswoordenboek Nederlandse gebarentaal.
In 2004 hebben veel prelinguaal doven in Den Haag gedemonstreerd voor erkenning van hun gebarentaal. Het huidige kabinet ziet echter te veel haken en ogen aan erkenning via de Nederlandse Grondwet, omdat daarin de Nederlandse taal ook niet erkend is. Er zal wel worden onderzocht of de Nederlandse Gebarentaal kan worden verankerd in deelwetten, bijvoorbeeld het opnemen van het recht op tweetalig onderwijs voor dove kinderen in de onderwijswet.
Dovenschap gaat nu weer een brief schrijven aan het kabinet met het dringende verzoek dat ook de Nederlandse Gebarentaal wordt opgenomen in de Grondwet.
Maar ja….het kabinet ziet de effecten van CI op dove kinderen en waarschijnlijk zal gebarentaal voor hun minder noodzakelijk zijn.
Ze waren van plan om te bezuinigen op internaatskosten zoals het in het tijdschrift Woord en Gebaar stond van mei 2010. Gelukkig is die crisis voorlopig afgewend en zijn 16 leerlingen toegelaten voor het internaat voor de komende 5 jaar.
Als je alle berichten hoort, vraag ik me af of die erkenning wel komt….helemaal als de technologie allen maar beter wordt en er meer bezuinigd gaat worden.
Bij mijn column `CI generatie en CI teams` reageerde een moeder van een CI-kind. Ze vertelde dat ze had moeten vechten om een indicatie te krijgen. Haar kind zit op Talent (een dovenschool in Vught) en heeft daar veel plezier. Maar als haar indicatie afloopt, moet ze naar het regulier onderwijs zonder ondersteuning. Alleen als je een dovenindicatie hebt, mag je naar een dovenschool. En dit bepaald de overheid n.a.v. de gehoordrempels. Als je met CI rond de 20, 25 db verlies hebt, moet je naar het regulier onderwijs.
De overheid kijkt niet naar de identiteit van het kind. Het is ook moeilijk om naar twee scholen te gaan (een dove en een reguliere school) omdat de school waar je het meeste op zit, het geld krijgt. Als het goed is voor je kind om naar 2 scholen te gaan, moet het geld toch gesplitst worden voor beide scholen?
Een audiogram zegt niks over de identiteit van het kind en hoeveel die precies kan verstaan. Ik heb een verlies in de hoge tonen maar sommige zachte hoge tonen hoor ik soms wel…Het is te zot voor woorden dat de overheid bepaald waar jij niet naar school mag. Duidelijk dat ze er geen verstand van hebben.
En wie is de overheid dat ze bepaalt dat je geen ondersteuning mag in het regulier onderwijs?
Ondertiteling
Op 30 juni 2006 heeft het kabinet besloten dat per 1 januari 2007 (later versneld van kracht geworden op 1 december 2006) alle landelijke omroepen, zowel publiek als commercieel, hun Nederlandstalige televisieprogramma`s moeten gaan ondertitelen. De gestelde norm is 95% voor de publieke omroepen en 50% voor de commerciële, te behalen binnen vier jaar. Het kabinet hoopt op een akkoord met de RTL-zenders, aangezien zij niet onder Nederlands recht vallen.
Bron: www.wikipedia.nl
Het is toch stom dat de RTL zenders eigenlijk buiten de regeling vallen, omdat het uit Luxemburg komt.
Ik maak veel gebruik van ondertiteling en mij valt het tegen. Soms worden hele zinnen niet ondertiteld of informatie samengevat.
Ik ben met een ding heel blij: als er concerten of muziekshows zijn op de publieke omroepen, worden de liedjes heel vaak ondertiteld. Eindelijk begrijp ik wat ze zingen.
Ik hoop dat in de nabije toekomst 100% van de Nederlands gesproken programma`s op een goed niveau worden ondertiteld. Geen samenvattingen of weglatingen meer. Ook de voice-overs en geluiden moeten ondertiteld worden.
De overheid en de omroepen moeten hun best doen voor de ondertiteling. Als alles ondertiteld wordt (ook de reclames) zullen misschien meer doven meer tv kijken, wat ook meer kijkcijfers oplevert.
ZiCoTV
ZiCoTV is een omroepvereniging voor mensen met een auditieve/communicatieve beperking, opgericht om de kloof tussen horenden en niet-horenden te overbruggen. Dat willen we doen door onze programma`s. Programma`s met als uitgangspunt de wensen en verlangens van dove en slechthorende mensen.
Bron: www.zicotv.nl
In 2009 was er een omroepenstrijd op de publieke omroepen. Degene met de meeste leden, kregen zendtijd. Helaas zat ZiCoTv er niet bij en moet hij 5 jaar wachten op een nieuwe kans. Op naar 2014……Deaf empowerment!
Visuele hulpmiddelen
Ik reis veel met het openbaar vervoer. Het is me opgevallen dat er weinig visuele voorzieningen zijn. Een lichtbalk met de belangrijke informatie en de omroepen erop helpt veel. Op het station, in de treinen en in de bussen.
In de meeste treinen zijn er al lichtbalken waar de eindbestemming van de trein op staat. Gebruik die!
Maar we kunnen ons wel blind staren op de slechte voorzieningen voor doven, terwijl de voorzieningen voor andere gehandicapten ook niet denderend zijn.
De Nederlandse overheid moet nog veel leren als het om zaken gaat over doven. Gebarentaal wordt steeds bekender en ik hoop dat de overheid snel inziet dat het noodzakelijk is voor doven. Hopen dat gebarentaal een keer erkend wordt, hopen dat alle Nederlandstalige programma`s op een goed niveau en tempo ondertiteld worden, hopen dat er betere visuele voorzieningen komen in de trein/bus/vliegtuig, hopen dat ZiCoTv zendtijd krijgt.
Hopen…
Reacties