Bijzonder concert Ongehoord Goed van NSO en Kentalis
Blije gezichten, enthousiaste kreten en een warm applaus. Ongehoord Goed is donderdag 16 februari voor de ruim 600 aanwezigen een bijzonder en uniek concert geweest. Koninklijke Kentalis en het Nederlands Studenten Orkest (NSO) zijn dan ook erg tevreden over het evenement dat speciaal was georganiseerd voor kinderen die doof of slechthorend zijn of spraaktaalmoeilijkheden hebben.
Klanken voelen
Het NSO geeft jaarlijks een concert voor kinderen met een beperking. Dit keer was het helemaal bijzonder omdat diverse zintuigen van de aanwezigen werden geprikkeld. Ruim 425 kinderen tussen 7 en 20 jaar, hun begeleiders en 55 dove ouderen van De Gelderhorst in Ede genoten van een uur vol muziek, beeld en dans in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Televisiepresentator Sipke Jan Bousema en de dove Tobias de Ronde heetten de ruim 600 toeschouwers welkom en stelden de diverse spelers en hun instrumenten voor. Op die manier konden de kinderen zich voorbereiden op hoe de klanken van de verschillende strijk-, blaas- en slaginstrumenten zouden voelen via ballonnen.
Geoefend
Het muziekstuk dat het NSO speelde, was Le Sacre du Printemps van de componist Igor Stravinsky. Hierin staat de lente centraal. Dit thema kwam terug in een dansstuk zonder muziek van het Handtheater. Dansers Serhat en Tracy lieten een gedicht over de lente zien. De bijbehorende gebaren en tekst hadden de kinderen op voorhand geoefend. Zij deden dan ook enthousiast mee.
Muziek is emotie
Jascha Blume, een dove jonge vj en student aan de Rietveld Academie in Amsterdam, liet in het eerste kwartier zien hoe muziek in beeld vertaald kan worden: of je doof bent of niet. Muziek is emotie en emotie kun je vertalen in beeld, geuren en gebaren. Gedurende het concert verspreidde aromajockey Scentman geuren in de zaal die de muziek ondersteunden. Signdancer Mirjam Stolk, bekend van onder andere optredens bij Paul de Leeuw en in een clip van Jurk!, verraste de aanwezigen met haar interpretatie.
Ervaren en voelen
Sipke Jan Bousema: “Het was een betoverend concert. Wat mij echt ontroerde was dat bijna alle handjes omhoog gingen op mijn vraag wie er vandaag voor het eerst in een concertzaal was. Door de energie en de inzet van de leden van het Nederlands Studenten Orkest en Kentalis hebben we vandaag het bijna onmogelijke toch mogelijk kunnen maken. De kinderen hebben de muziek kunnen ervaren en voelen.”
Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal en communicatie. Door kennis en expertise te ontwikkelen, toe te passen en te delen willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening duurzaam verbeteren. Met hart, oog en oor voor de ander. En vooral: in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.
NSO in het kort
Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) wordt jaarlijks opnieuw samengesteld uit studenten die zich naast hun studie aan een hogeschool of universiteit bezighouden met klassieke muziek. Door middel van audities worden er ongeveer honderd studenten tot het orkest toegelaten. Voor de orkestleden staat de maand februari geheel in het teken van het NSO. Aan het begin van de maand trekt het orkest zich tien dagen terug om onder leiding van een gerenommeerde dirigent een ambitieus programma in te studeren.
Reacties