Beter Horen: Yvonne vertelt over haar dochter Anne
"Mijn dochter Anne was drie jaar oud toen ik merkte dat ze niet zo duidelijk sprak als andere kinderen. Het duurde twee jaar voordat eindelijk de juiste diagnose werd gesteld. Ze was slechthorend."
Een slim kind houdt iedereen voor de gek.
"Anne kon van kindsafaan heel goed liplezen en redde zich zo ongemerkt uit moeilijke situaties. Drie logopedisten hadden niet door dat ze slechthorend was. Ook de KNO-arts merkte het niet, hij plaatste tot vijf keer toe nieuwe buisjes in haar oren. Gek werden we ervan. Uiteindelijk heb ik zelf om een verwijzing naar het audiologisch centrum gevraagd. Daar bleek meteen dat Anne slechthorend was. Ze hoort de hoge en lage tonen goed, maar ze hoort nauwelijks op spraakniveau. Lastig dus."
Moeite met een gehoorapparaat
"Toen Anne een hoortoestel kreeg, vond ik dat wel even moeilijk. Ik vond zo`n apparaat bij oude mensen horen, niet bij kinderen. Maar Anne heeft er zelf totaal geen moeite mee. En dat maakt het voor mij en de rest van het gezin ook makkelijker. Anne wilde overigens meteen een knalrood hoortoestel. Daar heb ik toch echt een stokje voor gestoken. Eerst maar eens wennen aan een onopvallender apparaat."
Wennen aan nieuwe geluiden
"Het kost even tijd om te wennen aan een hoortoestel. Sommige geluiden kende Anne helemaal niet. De eerste keer dat ze de wc doortrok, schrok ze van het geluid. En toen ze haar vader voor het eerst hoorde niezen, zei ze `Papa, doe niet zo raar`. Maar na drie maanden was ze er helemaal aan gewend. En wij ook. Dat gaat als vanzelf. Anne hoort nu ook net zo goed als wij."
Verschil van dag en nacht
"Op school is er veel veranderd. Anne kon kringgesprekken nooit volgen, en ze had eigenlijk maar één vriendinnetje. Dat meisje hielp haar in de klas en waarschuwde als Anne werd geroepen. Heel lief natuurlijk! Maar het is toch fijn dat Anne nu zichzelf kan redden. Ze kan nu niet alleen de juf, maar ook alle andere kinderen verstaan. Ze praat met iedereen en is heel vrolijk en sociaal. We zijn hartstikke trots op haar!"
Wat is uw verhaal?
Beter Horen is ook nieuwsgierig naar úw verhaal. Mogen wij u telefonisch interviewen? Laat het ons weten. Stuur een bericht.
Bron: Beter Horen, de hoorspecialist.
Reacties