
Bel jij al via de Tolkcontact-app?
Even bellen? Ja hoor, dat kan ook als je doof of slechthorend bent. Met de Tolkcontact-app heb je altijd een tolk op zak, waar je ook bent. Of je nu langs de snelweg staat met pech of een afspraak moet maken in het ziekenhuis – met een paar klikken kun je bellen en wordt je gesprek vertaald.
Veel alledaagse dingen regel je het snelst telefonisch: je kind ziek melden op school, een vraag stellen aan de Belastingdienst of de huisarts bellen voor een afspraak. Of (terug)gebeld worden door een bedrijf of organisatie. Doven en slechthorenden kunnen met gebruik van de tolk in de Tolkcontact-app 24 uur per dag telefoneren of een tolk op afstand inzetten.
De Tolkcontact-app
De Tolkcontact-app is voor iedere dove of slechthorende persoon die Nederlands schrijft of de Nederlandse Gebarentaal beheerst. De tolken in het Tolkcentrum van Berengroep vertalen gesprekken in de Nederlandse Gebarentaal en andersom. Of via tekst, net wat jij wil. Met de Tolkcontact-app heb je vier opties:
- Bellen naar alarmnummer 112
- Een tolk op afstand inzetten
- Gratis bellen en gebeld worden via KPN Teletolk
- Contact opnemen met de Tolkcontact Klantenservice
De app wordt vergoed door alle zorgverzekeraars en gaat buiten het eigen risico om. Het enige dat tolkgebruikers hoeven te doen is een account aanmaken bij Tolkcontact, de Tolkcontact-app downloaden en tolkuren regelen. Tolkcontact en de tolken in het Tolkcentrum regelen de rest.
De app gedownload, en dan?
Stel je voor, je hebt een blauwe envelop gekregen en je wilt iets vragen aan de belastingdienst. Of je moet een afspraak maken in het ziekenhuis. Een pechmelding doen bij de ANWB of je horende broer bellen. KPN Teletolk in de app bemiddelt al jouw telefonische gesprekken. Ben je ergens op locatie en heb je onverwachts een tolk nodig? Dan bel je in de app Tolkcontact Tolk op afstand. Bijvoorbeeld bij de huisarts en je tolk is ziek. Of je staat in een kledingwinkel aan de balie en je hebt een vraag aan de medewerker. Een tolk Nederlandse Gebarentaal vertaalt dan op afstand het gesprek voor jullie. Hiervoor heb je wel een tolkvoorziening nodig.
Kortom, met de Tolkcontact-app heb je dus altijd en overal een tolk op zak.
Gebeld worden
Je kunt ook gebeld worden op je eigen persoonlijke 085-nummer van KPN Teletolk. Dit 085-nummer kun je delen met wie je wil: vrienden, familie, de huisarts als je een uitslag verwacht uit het ziekenhuis of een bedrijf dat een terugbelverzoek maakt. Als mensen jou bellen via dit nummer, krijg je de oproep binnen via de Tolkcontact-app. Staat je camera in de app aan, dan bel je automatisch in gebaren. Staat de camera uit, dan bel je in tekst. Zelf spreken kan ook, als je dat wil.
Alarmnummer 112 bellen
In levensbedreigende spoedsituaties bel je alarmnummer 112 via de app. Je wordt dan direct doorverbonden met de meldkamer van 112. Je kunt 24 uur per dag en 7 dagen per week via tekstbemiddeling communiceren met de centralist. Je hebt hiervoor geen tolkuren nodig. Liever in gebarentaal communiceren? Dat kan ook. Dan bel je alarmnummer 112 via de optie KPN Teletolk en kies je voor beeld. Een tolk in beeld vertaalt het gesprek tussen jullie. Dit kan iedere dag tussen 7.00 en 22.00 uur. Hiervoor heb je wel tolkuren nodig.
In gebarentaal contact met Tolkcontact
Heb je een vraag over een tolkopdracht? Wil je weten hoe de Tolkcontact-app werkt of heb je een andere vraag over Tolkcontact? Bel dan met beeld of tekst via de Tolkcontact-app. De klantenservice van Tolkcontact is op werkdagen bereikbaar van 9.00-17.00 uur.
Meer informatie
Wil je meer weten over de Tolkcontact-app? Of heb je de app al gedownload en heb je een vraag? Alle informatie vind je op de website Tolkcontact.
Andere interessante informatie vind je hier: