Behandeling ouderdomsdoofheid stapje dichterbij
Amerikaanse wetenschappers hebben het gen ontdekt die wellicht een oplossing biedt voor ouderdomsdoofheid. Dit brengt de behandeling van leeftijdsgerelateerde doofheid een stapje dichterbij.
Ouderdomsdoofheid
Ongeveer de helft van alle mensen boven de zestig jaar lijdt aan een vorm van ouderdomsdoofheid. Deze afname van het gehoor wordt vaak veroorzaakt doordat de trilhaartjes in het slakkenhuis beschadigd zijn. Er is tot nu toe geen medische behandeling voor ouderdomsdoofheid. Als de trilhaartjes eenmaal beschadigd zijn, worden ze niet door het lichaam vervangen. Hoorhulpmiddelen, zoals een hoortoestel, kunnen een oplossing bieden om weer wat meer of beter te kunnen horen, maar terug naar een volledig gezond gehoor is onmogelijk.
Gen ontdekt
Althans, dat dacht men tot voor kort. Nu hebben wetenschappers van de medische faculteit van de Washington Universiteit een gen ontdekt die ervoor zorgt dat de trilhaartje in het slakkenhuis worden aangemaakt of afgebroken. De onderzoekers verwijderden het FGF20-gen bij een aantal proefmuizen en ontdekten dat de beestjes daarna volledig gezond functioneerden op hun gehoor na. Ze hoorden na de genetische mutatie niets meer.
Tweederde van de trilhaartjes in het slakkenhuis van de muizen was verdwenen. Dit suggereert dat dit FGF-20 gen een sleutel zou kunnen zijn naar de behandeling van ouderdomsdoofheid. Door middel van gentherapie zouden wellicht nieuwe, gezonde trilhaartjes aangemaakt kunnen worden.
Mensen bezitten het gen FGF-20 ook. De volgende stap naar een behandelmethode is nu te onderzoeken of ouderdomsdoofheid bij mensen ook gerelateerd is aan de mutatie van ditzelfde gen. Hoe dan ook, wetenschappers denken dat het herstellen van beschadigde trilhaartjes nog maar zo`n tien tot twintig jaar op zich laat wachten.
Bron: PLoS Biology
Reacties