
Baby’s proeven in kleur en ruiken in geluid
Op zondag 20 december werd een prachtige documentaire over het leven van baby’s uitgezonden bij de NPO. In de eerste twee levensjaren maakt een kind de grootste ontwikkeling ooit mee. Leren lopen, praten of gebaren en de wereld ontdekken. Alles is nieuw.
Baby’s communiceren al vanaf dag een. Met huilen geven ze aan dat ze niet tevreden zijn. En wist je dat elke behoefte een eigen huilgeluid heeft? Ze leren ook te communiceren door naar mimiek te kijken en dat na te doen. Later maken ze een aanzet tot praten door te brabbelen. Maar hoe zit dat met kinderen die dove ouders hebben? Zij doen dat ook, maar dan in gebaren.
Zintuigen
Het kost baby’s veel energie om hun zintuigen te ontwikkelen. Ze slapen veel om alle prikkels te verwerken. De verbindingen tussen de hersencellen zijn nog niet goed geordend. Hierdoor ervaren ze sommige dingen anders dan volwassenen. Wanneer baby’s een hard geluid horen, kunnen ze dat in hun vingertoppen voelen. Bij het zien van kleur, kunnen ze dat als geur ervaren.
Gehoor
Als een baby in de baarmoeder zit hoort hij de hartslag van de moeder. Dit geluid is wel 90 decibel hard. Dat is te vergelijken met het geluid van een sportauto. Baby’s slapen daarom graag in de auto: het wiegend geluid van de auto en het constante geluid is vertrouwd.
Benieuwd geworden? Klik op de afbeelding hieronder om de documentaire te kijken. Deze is te zien tot 27 december. Ondertiteling kan met de de knop waar een ‘t’ opstaat, worden aangezet.

Reacties