Baby doet aan liplezen
Bij het leren spreken, letten baby`s niet alleen op de klanken die ze horen maar doen ze ook aan liplezen. Dat gebeurt ongeveer vanaf dat ze zes maanden oud zijn. Dan verschuift hun focus van de ogen naar de mond van pratende volwassenen.
Mondvorm imiteren
In de periode wanneer het gebrabbel van een baby langzaam verandert in herkenbare lettergrepen, bestudeert hij geïnteresseerd de mond van pratende mensen. `Om een klank te kunnen imiteren moet de baby erachter komen welke vorm hij zijn lippen moet geven om precies dat geluid te maken dat hij hoort,` zegt ontwikkelingspsycholoog David Lewkowicz van de Florida Atlantic University. Zijn onderzoek werd deze week gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ogen vs lippen
Lewkowicz testte 179 baby`s van Engelstalige gezinnen. De baby`s werden getest toen ze 4, 6, 8, en 12 maanden oud waren. Met speciale apparatuur werd nagegaan waar de baby`s naar keken bij het zien van een video van een vrouw die of Engels sprak of Spaans. Bij de Engelstalige video keken de vier maanden oude baby`s voornamelijk naar de ogen. De baby`s van zes maanden ongeveer net zo vaak naar de ogen als naar de mond. De baby`s van acht tot twaalf maanden. Na twaalf maanden verschoof de aandacht weer naar de ogen. Blijkbaar leren baby`s de mondbewegingen die bij de basisklanken horen heel snel.
Het is opmerkelijk dat onderzoekers niet eerder ontdekt hebben dat liplezen bijdraagt aan taalbegrip bij baby`s. Meestal werd aangenomen dat baby`s leren spreken door te luisteren naar een pratende volwassene. Maar nu blijkt dus dat liplezen ook een belangrijke rol speelt bij het leren van taal.
Uitzonderingen
Tijdens het onderzoek kwam ook naar voren dat als een eenjarige baby die gewend is aan het Engels, ineens Spaans te horen krijgt, de mond weer langer bestudeert. Blijkbaar hebben baby`s extra informatie nodig om de geluiden te ontcijferen waar ze niet mee vertrouwd zijn. En baby`s die in hun tweede levensjaar nog steeds liplezen, hebben volgens de onderzoekers een verhoogde kans op het ontwikkelen van een autisme of andere communicatie stoornis.
Dit artikel is gebaseerd op informatie van de volgende websites:
Kennislink
Science News
Reacties