App om je gehoor te testen
Veel mensen met gehoorverlies wachten lang voor ze naar de audicien gaan voor een gehoortest en hoortoestellen. Of ze gaan helemaal niet. Een app waarmee je zelf je gehoor kunt testen, maakt de drempel mogelijk lager.
Ongeveer 650 miljoen mensen wereldwijd hebben problemen met hun gehoor. Slechts één op de veertig laat zijn gehoor testen en eventueel behandelen. Volgens de bedenkers van de app met de naam Mimi heeft dit te maken met het uiterlijk van de hoortoestellen. Zonde want tegenwoordig zijn hoortoestellen verkrijgbaar in alle soorten en maten, dus ook klein en onopvallend.
Finalisten
Finalisten van de TechCrunsh Disrupt NY bedachten de app Mimi met de bedoeling om de drempel naar een hoortest te verlagen. Met deze gratis te downloaden iOS-app kun je een simpele gehoortest doen en weet je hoe het met je gehoor gesteld is. De bedenker van de app raadt de gebruiker echter wel aan om – bij een onvoldoende resultaat op de app – voor een degelijke professionele test de audicien te bezoeken.
Direct resultaat
Mimi is heel gemakkelijk in gebruik. Na het gratis downloaden uit de Appstore en het inpluggen van een koptelefoon, kan de test beginnen. Door te drukken op de button ‘left’ (links) of ‘right’ (rechts) geef je aan waar het geluid vandaan komt. Na de test krijg je direct het resultaat te zien. Je kunt dan aan de hand van een simulator ontdekken welke gehoorverbeterende technieken voor jou van toepassing zouden kunnen zijn. Als je zelf geen gehoorverlies hebt dan kun je verschillende typen gehoorverlies ervaren.
Drempel
Mimi lijkt op de app GlassesOff. Met deze app kun je ook een test doen, maar dan voor je zicht. Deze app traint je hersenen en zou er volgens de omschrijving zelfs voor kunnen zorgen dat brildragers hun bril kunnen afzetten en zonder bril verder door het leven kunnen gaan. Mimi, daarentegen, traint het gehoor niet. Wel probeert Mimi mensen met gehoorverlies de drempel over te zetten richting de audicien.
Gratis professionele hoortest
Wil je een professionele hoortest doen, dan kun je voor een meting terecht bij een audicien. Het is meestal mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen. Het resultaat van de test wordt verwerkt in een grafiek (audiogram). De audicien legt aan de hand van deze audiogram uit hoe het met jouw gehoor gesteld is en zal je indien nodig informeren over de bestaande hoorhulpmiddelen. De zorgverzekeraar vergoedt 75% van de kosten van je hoortoestel uit de voor jou bepaalde categorie. Je betaalt zelf een eigen bijdrage van 25%.
Bron: www.iphoneclub.nl
Reacties