1988-2013: Tolkvoorziening in Nederland bestaat 25 jaar
De tolkvoorziening voor dove en slechthorende mensen in Nederland bestaat dit jaar 25 jaar. Reden voor een feestje. Maar ondanks dat de voorziening 25 jaar bestaat, blijkt het 'recht hebben' op een tolk niet altijd vanzelfstprekend.
Voor iemand die doof of slechthorend is, is gelijkwaardige communicatie een voorwaarde om mee te kunnen doen in de horende maatschappij. Het inzetten van een gebarentolk of schrijftolk is hiervoor een belangrijke oplossing.
Vroeger waren het vooral familieleden die hulp boden bij de communicatie met horenden. Door de toenemende emancipatie van doven ontstond echter vraag naar professionele tolken. In 1988 regelde de overheid daarom het recht om gebruik te maken van tolken. De eerste beroepsopleiding voor gebarentolken ging van start en het tolken werd een volwaardig en erkend beroep.
De toegang tot gelijkwaardige communicatie op het werk, school en in het privéleven is sindsdien sterk verbeterd. Steeds meer mensen ervaren het nut van het inzetten van een gebarentolk of schrijftolk. De tolk is steeds zichtbaarder geworden, ook op tv en bij openbare bijeenkomsten. Het aantal tolkgebruikers neemt nog steeds toe. Maar forse bezuinigingen vanuit de overheid zetten de tolkvoorziening onder druk.
Tolknet, het bemiddelingsbureau tussen gebarentolken, schrijftolken en tolkgebruikers, organiseert daarom in samenwerking met andere organisaties diverse activiteiten om het belang van de tolkvoorziening onder de aandacht te brengen. Top activiteit is het afsluitende symposium op 12 april 2013. De eerste actie is het verzamelen van zoveel mogelijk foto’s van tolksituaties vroeger en nu. Hiermee kunnen we laten zien hoe belangrijk de tolkvoorziening is.
Doe mee en laat Nederland zien dat communicatie een bestaansvoorwaarde is. Ga naar www.25jaartolkvoorziening.nl voor meer informatie over het 25-jarig bestaan van de tolkvoorzieining en de acties.
Reacties