1,1 miljard mensen riskeren gehoorbeschadiging
Door het luisteren naar harde muziek op audioapparaten of door langdurige blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus in nachtclubs of evenementen, riskeren zo’n 1,1 miljard mensen gehoorverlies.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) analyseerde studies in de meer welvarende landen naar de blootstelling aan geluid van mensen tussen de 12 en 35 jaar. Wat blijkt? Bijna 50 procent van de jongeren en jongvolwassenen wordt blootgesteld aan te hard geluid. Geluid bereikt een schadelijk niveau als het acht uur lang op 85 decibel (dB) staat of vijftien minuten op 100 dB. Het gaat er dus niet alleen om hoe sterk het geluid is waar je naar luistert, maar ook hoe lang je ernaar luistert. In uitgaansgelegenheden en stadions ligt het geluidsniveau volgens de WHO gemiddeld rond de 100 dB.
Hoe kun je gehoorbeschadiging voorkomen?
Langdurige en regelmatige blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus is niet zonder gevolgen.15 minuten op de dansvloer kan al schadelijk zijn. Maar om je nu gelijk te onthouden van enig muzikaal vertier, is natuurlijk ook niet nodig. Wel kun je je gehoor beschermen tijdens het bezoek aan een concert, club of evenement. Dit kan met goede oordoppen die het niveau tot 88 dB dempen. Oordoppen met filters zijn het meest comfortabel omdat ze de muziek niet hervormen. Zo kun je optimaal van muziek genieten zonder zorgen. Op je mp3-speler kun je een volumebegrenzer instellen, zodat je zeker weet dat je niet naar te harde muziek luistert. Zeker wanneer je in veel omgevingslawaai zit, kun je onderschatten hoe hard je mp3-speler staat.
Download dB-app
Wil je weten hoe hard de muziek staat, waar je ook bent? Download dan de dB-app. Die meet precies hoe hard het geluid is. Komt het geluid boven de 85 dB, doe dan je speciale oordoppen in!
Reacties