Online infoavond FODOK: DSH-leerlingen in het regulier onderwijs
Veel dove en slechthorende leerlingen volgen regulier onderwijs. Een deel van deze leerlingen gebruikt een schrijftolk of een tolk Nederlandse Gebarentaal/NmG of denkt erover na om dat te doen. Het is vaak niet makkelijk om informatie over de inzet van tolken te vinden. Ook is de samenwerking tussen de leerkracht, de tolk, de ambulant dienstverlener, ouders en leerling een uitdaging.
Het Deelkrachtproject Tolkinzet op school gaat informatieproducten ontwikkelen rondom dit thema. Dat doen we op basis van ervaringen en informatie van ouders, leerlingen, tolken, ambulant
dienstverleners/begeleiders en leerkrachten. Deze ervaringen halen we op via gesprekken. Daarnaast bekijken we literatuur over de inzet van tolken in de klas. De informatieproducten voor ouders gaan bijvoorbeeld over hoe je een tolk regelt, wat taken en grenzen zijn van de verschillende partijen, en hoe je een goede samenwerking krijgt in de klas.
Op dit moment zijn we de gesprekken aan het afronden en maken we plannen voor informatieproducten. Tijdens de informatieavond willen we vertellen over belangrijke onderwerpen die uit de gesprekken met de verschillende groepen zijn gekomen . We zullen ook wat praktische tips delen. Daarnaast willen we enkele ideeën voor informatieproducten bespreken. Feedback hierop is zeer welkom.
Naast de informatie uit het Deelkrachtproject zullen ook een ervaren ambulant dienstverlener en een tolk NGT aanwezig zijn om hun ervaringen te delen en vragen te beantwoorden. Er zal genoeg tijd zijn om vragen te kunnen stellen en met elkaar in gesprek te gaan!
Sluit je ook aan bij deze infoavond op donderdagavond 21 november 2024?
Meld je dan – uiterlijk dinsdag 19 november – aan op infoavonden@fodok.nl
- Vermeld of je een tolk wenst en zo ja wat voor een.
- Deelname is gratis, maar je kunt natuurlijk ook lid of donateur van de FODOK worden – daarnaast zijn donaties altijd welkom.
- Kort van tevoren ontvang je de link naar de infoavond.