
MED-EL ontwikkelt een volledig geïmplanteerd CI
Wat is de toekomst van cochleaire implantaten (CI’s)? Misschien is dat wel het Totaal Implanteerbaar Cochleair Implantaat (TICI) van MED-EL. De eerste testen van het TICI lieten goede resultaten zien.
Het TICI is anders dan de meeste cochleaire implantaten tot nu toe. Bij het TICI zitten namelijk alle onderdelen (de audioprocessor, de microfoon en de accu) in één apparaat, dat onder de huid wordt geplaatst. Hierdoor kunnen gebruikers altijd blijven horen zonder afhankelijk te zijn van losse onderdelen. Dus ook tijdens het sporten, slapen, in bad of onder de douche.
Historische innovatie
In 2020 zijn de allereerste TICI’s in Europa geplaatst. Dit was een belangrijk moment in de geschiedenis van cochleaire implantaten. Dr. Ingeborg Hochmair, medeoprichter en CEO van MED-EL, vertelt: ‘Onze cochleaire implantaten hebben het leven van honderdduizenden mensen wereldwijd veranderd. We luisteren echter voortdurend naar onze eindgebruikers – en een van de duidelijkste wensen die zij met ons hebben gedeeld, is een apparaat dat onzichtbaar is en moeiteloos werkt. Het TICI vervult die visie, dankzij meer dan tien jaar onvermoeibare toewijding van ons deskundige team, medewerkers en partners.’
Zo zit het TICI in elkaar:

Het onderzoek
Voor het onderzoek kregen zes mensen het totaal implanteerbaar CI onder de huid geplaatst. Alle zes deelnemers hadden ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies aan beide oren. In het onderzoek werd gekeken naar de prestaties en de veiligheid van het implantaat. De hoorprestaties waren ongeveer hetzelfde als die van normale CI’s, die bestaan uit een geïmplanteerd deel in het hoofd en een deel aan de buitenkant. Doordat er geen losse onderdelen zijn, is het implantaat erg veilig: er kan niets afvallen of ergens blijven haken. Onderzoekers zagen een toename in comfort, tevredenheid en algemene levenskwaliteit bij deze deelnemers.
Mijlpaal
‘Het TICI is een mijlpaal op het gebied van cochleaire implantatie,’ vertelt een van de onderzoekers, professor dr. Lefèbvre, hoofd van de afdeling KNO van het Universitair Ziekenhuis van Luik in België. ‘Het is vanaf het begin van cochleaire implantatie een wens geweest om alle componenten te integreren in een intern apparaat.’ Professor dr. Müller, hoofd van de sectie Cochleaire Implantaten en Gehoorprothesen van de Universiteit van München, voegt eraan toe: ‘Een terugkerende wens die we horen van patiënten is dat de implantaten zo discreet mogelijk moeten zijn.’ Veel mensen met een gehoorbeperking vinden het moeilijk om te laten zien dat ze niet goed horen. Daar biedt dit implantaat een oplossing voor.
Meer informatie
De eerste onderzoeken naar het volledig implanteerbare CI laten dus positieve resultaten zien. Het onderzoek is nog niet afgerond, dus het TICI is nog niet beschikbaar voor gebruikers. Bekijk alle resultaten van het onderzoek (in het Engels).
Lees meer over het TICI (in het Engels) op de website van MED-EL:
Meer weten?
Wil je meer weten over een cochleair implantaat, laat je dan goed voorlichten op een van de online informatiebijeenkomsten voor CI. De eerstvolgende zijn op 16 april, 22 mei en 16 juni 2025. Om meer te weten te komen over MED-EL en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, neem je een kijkje op de website, of volg je ze op Facebook en Instagram. In contact komen met een ervaringsdeskundige kan via het HearPeers-platform.