Warmtepomp: nieuwe bron van geluidsoverlast?
In nieuwbouwhuizen is-ie al onmisbaar: de waterpomp, hét duurzame alternatief voor de CV-ketel. Deze nieuwe warmteleverancier is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Logisch dus, dat ook steeds meer andere huishoudens overgaan op de warmtepomp. Maar deze week bracht het tv-programma Kassa ook een nadeel van de warmtepomp onder de aandacht: ze maken veel lawaai en kunnen zelfs voor geluidsoverlast zorgen.
Stationair draaiende dieselmotor
De meeste warmtepompen produceren tussen de 50 en 70 decibel aan geluid. Dat is te vergelijken met het volume van een drukke kantoorruimte of een voorbijrijdende auto op 15 meter afstand. Op kantoor is dat al niet prettig, maar je kunt je voorstellen dat dit geluid zeker niet bevorderend is voor de nachtrust. Een echtpaar dat dit aan den lijve ondervond, vertelden deze week hun verhaal in het tv-programma Kassa: ‘Het klinkt als een stationair draaiende dieselmotor. Die dreunt maar door. En wordt via de lucht naar ons huis verplaatst. Onze levenssfeer is ernstig aangetast”, aldus het echtpaar Frans en Ria Michielsen uit Maasdriel.
Een nieuw maatschappelijk probleem?
Omdat warmtepompen nog vrij nieuw zijn, is er nog geen regelgeving met betrekking tot geluidshinder. Maar aangezien warmtepompen steeds populairder worden, vraag je je natuurlijk wel af wat voor gevolgen dit gaat hebben voor geluidsoverlast in de toekomst. Audioloog Wim Soede van het Centrum Audiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum legt op de website van Brabants Dagblad uit hoe groot het probleem volgens hem gaat worden. Soede verwacht op landelijk niveau dat zo’n tien tot twintig procent van de mensen last krijgt van de geluidsoverlast. Dat komt neer op zo’n 3,4 miljoen mensen.
‘Als in heel Nederland warmtepompen worden geïnstalleerd zouden veel mensen daar last van kunnen krijgen. Zij ondervinden dan zeer ernstige hinder. Dat wordt een maatschappelijk probleem, want die mensen functioneren minder goed.’ De klachten zijn volgens Soede zeer serieus. ‘Het probleem is het langdurige, constante karakter. Dat zorgt ervoor dat je uit balans raakt. Het gaat je irriteren, je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, slaapt slecht, wat zorgt voor psychische klachten. Je hersenen krijgen geen rust om te herstellen.’
Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt vervolgens door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht en gebruikt als ruimteverwarming. De meeste geluidshinder komt van het buitengedeelte van de warmtepomp, die de lucht van buiten naar binnenhaalt.
Bron: Brabants Dagblad
Reacties
ik weet er alles van na 30 jaar ruzie met de buren de hele dag door gerommel ge toeter getik soms lijkt het of er iemand op het dak loopt onvoorstelbaar dat dit kan!