Gehoorschade bij tientallen voetbalfans na vuurwerkbom
Net voor de aftrap van de voetbalwedstrijd Antwerp-Sint-Truiden afgelopen weekend, ontplofte een zeer krachtige voetzoeker op de tribune van het Antwerpse Bosuilstadion. Sindsdien brachten zeker 40 mensen een bezoek aan het ziekenhuis ter plaatse vanwege oorsuizen, gehoorverlies en hoofdpijn. Minstens zeven voetbalfans hebben kans op permanente gehoorschade.
Verschillende fans op de betreffende tribune hadden gaten in hun broek door rondvliegende deeltjes na de ontploffing.Tijdens de rust werd omgeroepen dat supporters met gehoorklachten zich konden melden bij de stewards.
Bekijk hier de nieuwsvideo van VRT Nieuws, waarin duidelijk te zien is hoe supporters direct na de knal naar hun oren grijpen.
Lawaaislechthorendheid
Gehoorschade als gevolg van een harde knal, zoals een schot, explosie of vuurwerkbom, valt onder lawaaislechthorendheid. Bij deze vorm van gehoorschade zijn de fijne haarcellen die zich in het slakkenhuis van het oor bevinden gedeeltelijk kapot. Haarcellen geven geluid door aan de gehoorzenuw, die het geluid weer doorgeeft aan de hersenen.
Hoe meer haarcellen er kapot zijn, hoe minder goed je kunt horen. Daarnaast geldt: kapot is kapot. Haarcellen die eenmaal beschadigd zijn, zijn niet meer te herstellen.
Beschadiging trommelvlies
Een harde explosie of vuurwerkbom kan er ook voor zorgen dat het trommelvlies scheurt. Het trommelvlies is een dun vlies dat de externe gehoorgang scheidt van het middenoor. Het brengt geluidstrillingen uit de lucht over naar de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel) in het middenoor. Als de explosie hard genoeg is of er dringt een voorwerp het oor binnen, kan naast een gat in het trommelvlies ook schade aan deze gehoorbeentjes ontstaan. Dit levert een flinke gehoorschade op.
Een kleine perforatie in het trommelvlies herstelt meestal vanzelf. Bij grotere gehoorschade moet er soms een KNO-arts aan te pas komen om het trommelvlies te herstellen.
Zuurstoftanks
Op de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws is te lezen dat tientallen getroffen voetbalfans momenteel nog worden behandeld in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. De supporters zitten een aantal uur per dag in een zuurstoftank. Tijdens deze behandeling – hyperbare zuurstoftherapie genaamd – wordt 100% zuurstof ingeademd onder een verhoogde omgevingsdruk. Hierdoor neemt het zuurstofgehalte in het bloed en de weefsels toe. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en versterkt de cellen die belangrijk zijn voor de genezing van het oor.
De persoon die de vuurwerkbom afgelopen weekend de tribune van het Antwerpse stadion op gooide is inmiddels aangehouden door de politie. Hij moet waarschijnlijk een fikse boete betalen.
Reacties