Te veel geluid is schadelijk voor de gezondheid
Getoeter van auto’s, festivalmuziek of de radio of TV die aanstaat… Zonder dat we er bij stilstaan, krijgen we dagelijks te maken met een overvloed aan geluidsimpulsen. Dat dit niet altijd goed is voor onze oren, dat wist je waarschijnlijk al wel. Maar wist je dat het ook je gezondheid kan schaden?
Geluidsvervuiling
In onze steeds drukker wordende wereld vormt geluidsvervuiling – na luchtvervuiling – de tweede grote bedreiging voor onze gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Het wordt onder andere in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen en depressie. Voortdurende blootstelling aan geluid is belastend voor het gehoor, maar kan dus ook je hart en je hersenen beschadigen.
Stressreactie
Professor Bart Kosko van de universiteit van Zuid-Californië doet onderzoek naar de invloed van geluid op het lichaam en de omgeving. Van alle geluiden waar wij dagelijks mee te maken krijgen, zijn agressieve geluiden – zoals een brandalarm – het ergst, aldus de professor. Deze verhogen het cortisol- en adrenalineniveau in ons lichaam, waardoor de bloedcirculatie verminderd wordt. De constante stroom aan auditieve prikkels houdt ons namelijk in zekere mate alert. Die alerte toestand is vergelijkbaar met de ‘fight or flight’-stressreactie, die je krijgt in een bedreigende situatie.
Bewuste stilte
Kosko pleit daarom voor bewuste stiltemomenten. Af en toe bewust voor stilte kiezen is volgens hem zelfs cruciaal voor zowel je oren als je gemoedsrust. De professor adviseert daarom om de ‘digitale smog’, die wij via bijvoorbeeld e-mail en sociale media binnenkrijgen, zoveel mogelijk uit te schakelen. De luidruchtige stroom aan informatie op onder meer onze laptops, tablets en smartphones leidt namelijk tot een teveel aan prikkels en een gebrek aan focus. Zo nu en dan meer stilte hebben we dus nodig voor onze gezondheid.
Tips
Dat klinkt simpel, maar hoe doe je dat in de praktijk? Dat het verstandig is om je muziek niet te hard te zetten en bij muziekevenementen – op maat gemaakte – oordoppen te dragen, dat is je waarschijnlijk al wel bekend. Respecteer de geluidslimiet die de meeste muziekapps en -programma’s zelf al aangeven. Kosko geeft verder nog de volgende tips: af en toe een dagje zonder internet, televisie of radio (ook niet op de achtergrond) en overbodige meldingen en het geluid van je apparaten zoveel mogelijk uitzetten. Je kunt daarnaast het stressniveau verlagen door regelmatig een boek te lezen of te mediteren. Beide activiteiten zorgen er ook voor dat je je geest aanleert om afleiding te negeren en niet bij ieder bliepje gelijk naar je smartphone te grijpen.
Dit artikel is gebaseerd op een artikel van HLN
Reacties