Ondertiteling voor doven en slechthorenden verplicht!
Het ondertitelen voor doven en slechthorenden van televisieprogramma`s is vanaf vandaag wettelijk verplicht. De verplichting wordt fasegewijs ingevoerd. Uiteindelijk moet voor 1 januari 2011 bij de Publieke Omroep 95 procent van alle programma`s ondertiteld zijn en 50 procent van de programma`s van commerciele omroepen. De verplichting geldt nog niet voor de RTL-omroepen omdat die officieel in Luxemburg gevestigd zijn.
’Ondertiteling kan zoveel betekenen’
Een slechthorende hoort vaak constant fluittonen of geruis. Hoe drukker de omgeving hoe moeilijker hij zich er kan bewegen.
„Als je gehoor slecht wordt, moet je van zoveel dingen afscheid nemen. Je kunt niet meer naar plaatsen waar muziek gespeeld wordt of waar het druk en rumoerig is. Dat verdraag je niet meer. Eigenlijk kun je niets waar meer dan vier mensen bij betrokken zijn nog volgen. Dus blijven slechthorenden maar het liefst thuis. En daarom kan de ondertiteling van televisieprogramma’s die vanaf vandaag verplicht gaat worden, zoveel voor slechthorenden betekenen“.
Aan het woord is Rianne Knipscheer (57), acht jaar geleden werd ze zo goed als geheel doof nadat er een tumor bij haar werd weggehaald. Rianne is actief in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) , afdeling Tilburg. Maandag zat ze een voorlichtingsvergadering voor. Enkele mensen met gehoorklachten kwamen daar voor het eerst met anderen over hun problemen praten.
Bron: Brabants Dagblad
Reacties