Nog steeds taboe op gehoorapparaat
“Het zou goed zijn als ze in de tv-soap Goede Tijden Slechte Tijden eens iemand met een gehoorapparaat lieten opdraven. Wellicht dat dan eindelijk het taboe op het dragen van zo`n apparaat wordt doorbroken.” Aan het woord is Marjos Dorjee, directeur van het Audiologisch Centrum Eindhoven (ACE), centrum voor hoor-, spraak- en taalproblemen. Deze maand viert het ACE zijn veertigjarig bestaan.
Volgens Dorjee bestaat er nog altijd veel schroom bij mensen om zich een gehoorapparaat aan te laten meten. „Gemiddeld duurt het tien jaar voordat mensen besluiten een hoortoestel te nemen. En als men het al doet, moet het apparaatje zo klein mogelijk zijn. Maar hoe wil je dan dat mensen rekening met je gaan houden? Ze zien immers niet dat je een gehoorprobleem hebt. Terwijl achtergrondmuziek die te hard staat, vaak al een groot drama is.“
Het jubilerende ACE, gevestigd in Eindhoven Noord aan de Castiliëlaan, heeft het razend druk. Vorig jaar werden er maar liefst 4200 cliënten behandeld. En in de jaren daaraan voorafgaand was het niet veel minder druk. „Er is sprake van een schrikbarende stijging van het aantal mensen met een gehoorstoornis, met name onder dertigers“, zegt Dorjee. Ze wijt de explosieve groei vooral aan ’walkman en disco’. Maar ook de toenemende vergrijzing zorgt voor een gestage toename.
„Het is steeds drukker geworden. Ons beleid is dan ook: méér samenwerken met je omgeving. Want je kunt het niet alleen. Wij werken nauw samen met een hele reeks van personen en instellingen, onder meer met Sint Marie, MEE, de thuiszorg, audiciens (deskundigen voor het aanmeten van hoortoestellen, red.), kno- en huisartsen, het diagnostisch centrum, revalidatiecentrum Blixembosch, scholen, logopedisten en verpleeg- en verzorgingshuizen.“
Met Sint Marie, gevestigd op hetzelfde terrein, wordt binnenkort een ’duurzaam samenwerkingstraject’ ingezet, vertelt Dorjee. „Dat zou op termijn kunnen leiden tot een fusie.“ Het ACE, het enige in Nederland dat ISO-gecertificeerd is, onderhoudt bovendien goede contacten met andere audiologische centra, zoals in Hoensbroek, Tilburg en Nijmegen.
Dorjee zit niet te wachten op de spreekwoordelijke veren in het welbekende lichaamsdeel. „Er zijn nog genoeg verbeterpunten“, zegt ze kritisch. „Bijvoorbeeld wat contacten met de buitenwereld betreft, de instanties waar we naar doorverwijzen. Verbetering van deskundigheid en het delen van kennis met anderen is een ander, voortdurend punt van aandacht.
Ook de aanpak van de wachtlijsten kan beter“, aldus Dorjee. „En we willen ook nóg meer volgens protocollen gaan werken.“
Het veertigjarig bestaan wordt onder de noemer ’Een en al oor!’ vrijdag 15 september gevierd met een symposium in het Evoluon.
Bron: Eindhovens Dagblad
Reacties