Opeens weet je het… Je wordt audicien
Michel Makker is audicien met een eigen zaak in Utrecht en Laren NH. In Nederland zijn ongeveer 300 zelfstandig werkende audiciens te vinden. Het zijn specialisten die gehoorstoornissen en slechthorendheid oplossen. Mensen met klachten over slechthorendheid kunnen bij een audicien binnen stappen. Er volgt een uitgebreid gesprek over de klachten en een uitgebreide hoortest.
Vaak maakt de audicien een audiogram om de gehoorschade heel precies te meten. Hoorproblemen en gehoorbeschadigingen kunnen ontstaan door het werken in een zeer lawaaierige omgeving, maar ook zoals bij veel jonge mensen door te harde muziek of popconcerten. Heel veel oudere mensen leiden aan gehoorverlies door ouderdomsslijtage. Een gehoorbeschadiging kan nooit meer ongedaan gemaakt worden. Wel kan het gehoorverlies gecompenseerd worden met een hoortoestel. Er zijn talloze mogelijkheden. De nieuwste generatie hoorapparaatjes zijn bijna onzichtbaar klein en digitaal.
Volgens Michel Makker is het een ideaal vak voor mensen die met mensen willen werken en ook van techniek houden. Het is een dienstverlenend beroep met een technische component. Je bent betrokken bij mensen met een probleem en dat moet je zien op te lossen met een technisch hulpmiddel. En dat hulpmiddel moet ook regelmatig onderhouden worden en dat gebeurt in de eigen werkplaats.
Een audicienopleiding is te volgen in Amersfoort. Het is een 3 jarige deeltijd opleiding : 1 dag in de week naar school, de rest leer je in de praktijk door te werken in een audicienbedrijf.
Branchegegevens
Nederland telt ongeveer 1,3 miljoen slechthorenden. Jaarlijks komen er 138.000 slechthorenden bij. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren nog harder stijgen ten gevolge van vergrijzing en van toegenomen lawaaibelasting bij jongeren. De prevalentie van slechthorendheid ten gevolge van ouderdom (>60 jaar) wordt geschat op 30 tot 50%.
Het aantal dragers van een hoortoestel wordt geschat op 400.000 personen. Naar verwachting zal ook het aantal hoortoesteldragers procentueel sneller stijgen dan het aantal slechthorenden. De hogere eisen die aan communicatie worden gesteld, een hogere acceptatiegraad van hoortoestellen én het feit dat steeds betere toestellen op de markt beschikbaar zijn vormen hiervan de oorzaak.
Uitgaande van 25% tweezijdige aanpassingen zouden er 500.000 toestellen in omloop zijn. Dit betekent bij een vervangingsfrequentie van 6 jaar en een aftrek van 10% vanwege sterfte van dragers een vervangingsmarkt van 75.000 toestellen op jaarbasis.
Zie ook: www.de-audicien.nl
Reacties