Daders verkrachting op school, slachtoffer thuis
ZOETERMEER – Freda Koene, moeder van de leerlinge van doveninstituut Effatha die in 2003 is verkracht door medeleerlingen laat het er niet bij zitten. Ze heeft gelijk gekregen van de Landelijke Klachtencommissie voor onderwijs.
Die oordeelde dat Effatha nooit drie jongens, die veroordeeld zijn geweest voor aanrandingen en verkrachtingen, weer terug op school had mogen laten komen terwijl het meisje er nog lessen volgt. De belangen van het slachtoffer gaan vóór die van de daders.
De commissie heeft geen dwangmiddelen en Effatha zal het oordeel naast zich neerleggen. Reden voor Koene om door te gaan met de strijd voor haar dochter. Die moet immers nu de jongens mijden, door één dag thuis te leren, uit vrees ze anders onverwacht tegen te komen.
Het Zoetermeerse doveninstituut slaat het advies van de Klachtencommissie, dat de jongens naar een andere school toe moeten, in de wind. „Wij vinden dat de jongens hun straf hebben gehad en niet meer als dader kunnen worden aangemerkt,’’ zegt landelijk bestuurder Henk Bakker van de Guyot Groep, waartoe Effatha behoort. „Bovendien is er geen andere school voor deze jongens in de buurt.’’
De jongens waren voor verkrachting en aanranding veroordeeld. Ze hebben niet dit meisje verkracht, maar behoren wel tot dezelfde vriendengroep als haar verkrachters. Ze hebben hun straf, een dadercursus, afgerond.
Om de jongens een ’tweede kans’ te bieden, liet directeur Cnossen van het doveninstituut in Zoetermeer hen weer toe tot de lessen. Ze krijgen les in een aparte ruimte. Wanneer zij niet op school zijn, durft het meisje naar school. Daarnaast is ze twee dagen per week voor stage op pad. Eén dag per week leert ze thuis.
Koene vindt het onbegrijpelijk dat Effatha zich niets aantrekt van het oordeel van de commissie. „Er zitten drie voormalige rechtsdienaren en een huisarts in. Dat zijn niet de kleinsten. Al had ik niet verwacht dat ze in één keer overstag zouden gaan.’’
De moeder verzekert door te gaan. „Ik geef dit niet op. Ze zullen aan het kortste eindje trekken.’’ Ze overlegt met haar advocaat over verdere stappen. Doveninstituut Effatha, op zijn beurt, hoopt dat de ouders voldoende vertrouwen zullen krijgen in het toezicht op school.
Zie ook: Dovenschool handhaaft verkrachters
Bron: AD.nl
Reacties