Week van het oor bijna voorbij
Vandaag 5 november wordt de week van het oor alweer afgesloten. Dit gebeurt op het laatste congres van de FIDA en de start van STAR (Stichting AudiciensRegister). Wat hebben we de afgelopen week gemerkt van promotie rondom het oor? De organisatie zegt namelijk: “Het belangrijkste doel van de Week van het Oor is de belangenstelling voor het gehoor te vergroten.”
Zelf heb ik niet veel informatie gevonden.
Ja, het Hoorkrant Magazine verschenen en een hoorspecial bij Kidsweek Junior verschenen.
En het volgende artikel op Nationale Hoorstichting. Op verzoek van de Nationale Hoorstichting en in het kader van de Week van het Oor 2005 is het TNS-NIPO-rapport ‘Gehoor in Nederland’ verschenen.
Het rapport is een vervolg op een soortgelijk rapport van TNS-NIPO, uitgevoerd in 2000. Nederland, zo laat ‘Gehoor in Nederland’ zien, telt momenteel 1,4 miljoen slechthorenden van 18 jaar en ouder. Van dit aantal heeft ongeveer een half miljoen een hoortoestel. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het niet alleen maar ouderen zijn die te maken hebben met gehoorproblemen. Harde geluiden, zowel op het werk als in het uitgaansleven, zorgen samen met de steeds ouder wordende Nederlandse populatie voor een groot aantal slechthorenden.
‘Gehoor in Nederland’ geeft inzicht in de meningen en percepties die goedhorenden en slechthorenden hebben ten aanzien van slechthorendheid en hoortoestellen. Het rapport besteedt tevens aandacht aan de dilemma’s die mogelijk een rol spelen voor slechthorenden in het besluit al dan niet een hoortoestel te gaan dragen. Het eerste exemplaar van ‘Gehoor in Nederland’ is op dinsdag 1 november 2005 door Henk Foekema, onderzoeksdirecteur TNS-NIPO, overhandigd aan Thom de Graaf, voorzitter van de Nationale Hoorstichting.
Rapport kun je hier downloaden.
Ligt dat aan mij of was er werkelijk niet veel te merken van deze bijzondere week. Er was meer aandacht voor de week “Weg met de herrie!” volgens mij, met krantenartikellen en aandacht op de radio.
Reacties