Plotsdove Henk van Dijk kan eindelijk weer horen
’s Avonds zaten ze nog een borreltje te drinken en gezellig te kletsen. De volgende ochtend werd Henk van Dijk uit Almelo wakker en hoorde helemaal niks meer.
Zijn vrouw Rie huivert en zegt: ‘Je weet niet wat je meemaakt! Ik dacht eerst zelfs dat’ie me in de maling nam.’ Maar het bleek stukken serieuzer dan gedacht. De kwaal van Henk van Dijk (74) kreeg de diagnose plotsdoofheid. De oorzaak bleef onbekend, al denken zowel Rie van Dijk als hun huisarts dat spanningen een grote rol hebben gespeeld. Van Dijk werd niet alleen doof maar ook ziek en lag een tijdje in het ziekenhuis met onder meer evenwichtsstoornissen.
Van de ene op de andere dag niet meer kunnen horen, lijkt een nachtmerrie. Toch kon Henk van Dijk er redelijk mee overweg. ‘Het was wel lekker stil!’, grapt hij. Nadat hij een gehoorapparaat kreeg, kwamen er wel weer wat geluiden terug in zijn stille wereld. Maar gesprekken kon hij nauwelijks volgen. Zijn vrouw Rie raakte er behoorlijk gefrustreerd van. Na een leven van hard werken in de horeca, had zij zich verheugd op een rustige maar ook gezellige oude dag samen met haar man. En nu lagen overal in huis blocnotes klaar om toch maar een beetje te kunnen communiceren.
Waar Henk van Dijk min of meer berustte in zijn lot, kon echtgenote Rie er geen vrede mee vinden. Zij blééf zoeken naar een oplossing. Die zoektocht leidde het stel naar ziekenhuizen in Harderwijk en Apeldoorn, naar een arts in Overdinkel, maar ook naar Spanje. ‘Ik kreeg daar zelfs water mee!’, vertelt Henk van Dijk verontwaardigd. ‘Dat kan ik thuis ook wel drinken!’ Een Nederlandse acupuncturist, die ze in Spanje troffen, vertelde over een verhaal dat hij in een blad had gelezen van iemand die ook helemaal doof was en door een operatie weer kon horen.
Eenmaal terug in Nederland meldde het echtpaar zich bij het Audiologisch Centrum in Hengelo. En daar hadden ze eerder naar toe moeten gaan, benadrukt Rie van Dijk. Een maatschappelijk werkster van dat centrum kwam uiteindelijk met de mogelijkheid van een implantaat. Voor een dergelijke dure operatie van rond de 50.000 euro zijn lange wachtlijsten. Ook wordt de ingreep niet bij iedereen uitgevoerd. Henk en Rie moesten bijvoorbeeld laten zien dat zij weliswaar de zeventig gepasseerd zijn, maar nog heel actief zijn. Na acht maanden bleek er al plek voor Henk in het ziekenhuis in Groningen. De operatie ging goed en Henk van Dijk is inmiddels al weer drie maanden thuis. Achter zijn oor zit een vernuftig apparaatje dat met een magneet aan zijn hoofd blijft zitten.
In het slakkenhuis van zijn oor zitten nu 22 elektroden, waardoor Henk weer van alles kan horen. Van tevoren was hij gewaarschuwd dat stemmen robotachtig konden klinken of net als Donald Duck. Maar de Almeloër heeft nergens last van. Je zou trouwens denken dat hij zelf het meest blij zou zijn dat hij zijn gehoor voor een groot deel terug heeft. Maar hij is nog steeds een beetje laconiek. Zijn vrouw Rie daarentegen is echt dankbaar dat ze haar man terug heeft en weer lekker met hem kan kletsen. Daarom wil zij zo graag hun verhaal vertellen, zodat ook anderen die (bijna) helemaal doof zijn, weten dat ze zich niet met een kluitje in het riet moeten laten sturen.
Reacties