Meer uren tolk Vlaamse Gebarentaal voor secundair en hoger onderwijs
Volgend schooljaar stijgt het aantal uren tolk Vlaamse Gebarentaal voor dove leerlingen die gewoon secundair of hoger onderwijs volgen van 7800 naar 9350. Dat zegt minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke vandaag in een interview in Dovennieuws, het blad van de Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties vzw, Fevlado. De stijging kost 50.000 euro per schooljaar.
Sinds 1996 voorziet het departement Onderwijs via een experiment een beperkt aantal uur tolk Vlaamse Gebarentaal voor dove leerlingen die voltijds “gewoon” onderwijs volgen. Dit schooljaar deden 55 jongeren beroep op deze uren: 52 leerlingen secundair en 3 studenten in het hoger onderwijs. Het aantal uur per leerling hangt sterk af van de richting die gevolgd wordt: bvb. in het ASO wordt er per leerling meer getolkt dan in TSO. Het beschikbare aantal uur (7800) laat toe om gemiddeld 5 uur per leerling per week te voorzien.
De belangenorganisatie Fevlado ijvert al langer voor een uitbreiding van het aantal uren. Door een toename van het aantal dove leerlingen dat geïntegreerd onderwijs volgt, is het gemiddeld aantal uur per leerling immers stelselmatig afgenomen. Bij het begin van dit schooljaar trok Fevlado hierover nog aan de alarmbel.
Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke heeft nu beslist om het aantal beschikbare uren op te drijven tot 9350. Minister Vandenbroucke: “Het systeem met tolkuren is het experimenteel stadium al lang voorbij. Het is duidelijk dat dit beantwoordt aan een behoefte. Ik ben dan ook blij dat dit beter kan ondersteunen.”
Reacties