Artsen en hulpverleners moeten gebarentaal leren, zegt Van Miltenburg (VVD)
Artsen, maar bijvoorbeeld ook verpleegkundigen op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis, moeten een basiscursus Nederlandse Gebarentaal volgen. Dat vindt Tweede–Kamerlid Van Miltenburg van de VVD. De medici hoeven geen volledige tolkenopleiding te doen, maar moeten in elk geval kunnen begrijpen waar iemand pijn heeft en ze gerust kunnen stellen, vindt zij.
Staatssecretaris Ross had wel oren naar het voorstel, ze zou daar eens rustig naar kijken, zei ze woensdag. Vertegenwoordigers van de dovengemeenschap geloofden het niet en noemden het ‘bla, bla’.
In het artikel van het Refomatorisch dagblad van 6 oktober jl. werd de reactie van de dovengemeenschap op het voorstel van kamerlid van Miltenburg afgedaan als `blabla`. Dovenschap voorzitter Benny Elferink reageert daarop. ‘Wij willen een nuance aanbrengen, omdat wij menen dat onze reactie niet volledig geciteerd is. Wij juichen het toe dat kamerleden zoals mevrouw Wiltenburg samen met ons zoeken naar mogelijkheden die de toegankelijkheid van de samenleving optimaliseren. In haar voorstel om medici een basisgebarencursus te laten volgen moeten we echter waakzaam blijven en voorkomen dat medici daarmee denken dat zij zelfstandig met dove clienten kunnen communiceren. Dat is niet zo. Voor een geslaagde communicatie blijft de inzet van tolken noodzakelijk. Dat geldt ten alle tijden, maar expliciet in een medische situatie. Een voordeel zou zijn dat medici in ieder geval enige kennis hebben van de Nederlandse Gebarentaal en van doven. Wij pleiten daarom naast de insteek van mevrouw Miltenburg met nadruk op informatieverstrekking over en door doven op de opleidingen die medici in spe volgen.’
Reacties