Dove Europese parlementsleden voor het eerst samen in het Vlaams Parlement
Helga Stevens, de eerste dove Vlaams volksvertegenwoordiger, en de Europese Unie van Doven (EUD), organiseren samen een unieke samenkomst van dove parlementsleden in het Vlaams Parlement. Dit is een historisch moment omdat het de eerste maal is dat 4 dove leden van nationale en regionale Europese parlementen mekaar ontmoeten om hun meningen en ervaringen uit te wisselen.
De vier dove parlementsleden komen samen in het Vlaams Parlement om na te gaan hoe zij de Interparlementaire Unie, IPU, kunnen beïnvloeden met betrekking tot de wensen en behoeften van de dove gemeenschap. Zij zullen ook onderzoeken hoe zij de IPU als instrument kunnen gebruiken om ook de parlementsleden van landen waar geen dove politici zijn, te bereiken. De stem van dove burgers wordt te weinig gehoord. De dove parlementsleden zien het dan ook als hun plicht en verantwoordelijkheid om dove mensen ook in die andere landen zichtbaar te maken.
Er zijn 800.000 dove mensen die gebruik maken van gebarentaal in Europa. Zij worden op het vlak van taal beschouwd als een minderheidsgroep. Het is belangrijk dat er dove politici zijn die de stem van deze groep vertegenwoordigen en dat zij een rolmodel zijn voor de dove gemeenschap. Zij beschikken immers over de mogelijkheden om aan te tonen dat dove mensen ook politiek actief kunnen zijn en beslissingen kunnen nemen die het alledaagse leven van iedereen, doof of niet doof, beïnvloeden.
Wat is de IPU?
De IPU is de internationale overkoepelende organisatie van parlementen. Deze organisatie is gesticht in 1889. Het vormt het centrum van de wereldwijde parlementaire dialoog en werkt voor vrede en samenwerking tussen mensen en voor het belang van de parlementaire democratie. De IPU werkt ook samen met de Verenigde Naties, wiens doelen zij deelt. De IPU werkt ook samen met regionale interparlementaire organisaties, alsook met internationale intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties die dezelfde idealen nastreven.
Bron: Vlaamse parlement
Reacties