Minister geeft antwoord op Kamervragen vergoeding hoortoestellen
Minister Edith Schippers (VWS) heeft schriftelijk antwoord gegeven op Kamervragen die gesteld zijn tijdens het wetgevingsoverleg over de wijziging van de Zorgverzekeringswet en de AWBZ van maandag 18 juni. In de beantwoording gaat Schippers ook in op de vergoeding van hoortoestellen.
De overheid wil dat mensen straks 25 procent van de prijs van een hoortoestel zelf gaan betalen. Nu vergoedt de zorgverzekeraar hoortoestellen tot 500 euro, voor duurdere toestellen moet worden bijbetaald. Ongeveer een derde van de hoortoesteldragers blijft op dit moment onder die 500 euro en wordt geholpen met een toestel waar ze niet voor hoeven te betalen. Straks betalen zij echter ook 25 procent van de prijs voor hun hoortoestel.
Ondanks de vragen van de SP, de PVV en GroenLinks over de gevolgen van de maatregelen voor slechthorenden, is Schippers niet van plan de maatregel terug te draaien als de besparingen niet worden gehaald. De minister verwacht namelijk dat de maatregelen juist gunstig zullen uitpakken voor slechthorenden. 'Ik verwacht, en met mij vele andere partijen in de hoorzorg, dat de prijzen zodanig zullen dalen dat het merendeel, ondanks de eigen bijdrage van 25 procent, minder bij hoeft te betalen dan voorheen', aldus Schippers.
Een hoortoestelgebruiker betaalt nu gemiddeld € 700 per toestel bij en wanneer de prijzen gelijk blijven, zal de gebruiker in de nieuwe situatie € 300 per toestel aan eigen bijdrage betalen. En als de prijzen van de hoortoestellen gaan dalen, wat de minister verwacht, zal de eigen bijdrage nog lager komen te liggen. De slechthorende zal dus volgens de minister baat hebben bij de nieuwe maatregel.
Het huidige systeem van een maximum vergoeding voor hoortoestellen heeft volgens de minister grote nadelen, doordat deze vergoeding de huidige minimumprijs is geworden. Dit kan echter doorbroken worden door het afschaffen van deze maximum vergoeding. 'De financiële prikkel hoort daarmee te liggen waar hij hoort, namelijk bij de inkopende verzekeraar', zo schrijft de minister. Schippers verwijst hierbij naar het succes van het geneesmiddelenbeleid waar de prijzen fors gedaald zijn.
Ze baseert zich op het advies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ adviseerde in zijn rapport 'Hulpmiddelenzorg 2010' om de hoorhulpmiddelen functiegericht te omschrijven, de indicatiecriteria te verruimen en de maximum vergoeding los te laten. Een jaar later stelde het CVZ in het rapport 'Afschaffing vergoedingslimieten hoortoestellen' voor om een eigen bijdrage van 25 procent per toestel in te voeren.
Op de vraag van de PVV of het wel rechtvaardig is dat de groep slechthorenden die nooit hoefden te betalen nu opeens wel een eigen bijdrage moet gaan betalen, antwoordt Schippers dat de hoorzorg door de nieuwe maatregel juist een stuk doelmatiger zal worden. Het is volgens de minister een keuze tussen 'dezelfde kwaliteit voor minder geld of meer kwaliteit voor hetzelfde geld'.
Bron: Rijksoverheid
Reacties