Dokters van de toekomst leren gebarentaal
Een goede dokter moet ook met een dove of slechthorende patiënt een prettig consult kunnen voeren. Dat vinden de organisatoren van de cursus Breaking the Silence in Maastricht. Hun doel is om geneeskundestudenten gebaren te leren die hen in staat stellen om een consult te voeren met een dove of slechthorende patiënt.
Met 1.4 miljoen doven en slechthorenden in Nederland krijgt iedere arts minstens één keer te maken met een patient die doof of zeer slechthorend is. Hoe deel je je consult dan in? Zijn alle communicatielessen dan nog wel toepasbaar? Uit onderzoek is gebleken dat dove mensen bijna altijd de spreekkamer van de dokter verlaten met het gevoel dat ze niet alles begrepen hebben. En zij gaan minder snel naar de dokter om hun tolkuren op te sparen.
Kun je hier als arts zelf iets aan doen? Ja, vinden de organisatoren van Breaking the Silence (BTS). Als dokter kun je zelf de toegankelijkheid van je diensten verbeteren door gebaren te leren. De werkgroep Medisch Onderwijs organiseert daarom de cursus medische gebarentaal voor geneeskundestudenten.
Naast het leren van gebaren wordt in een tweetal lezingen ook aandacht besteed aan de medische kant van slechthorendheid en aan de dovencultuur. ‘We willen dat de studenten zich ervan bewust zijn dat je als arts ook een dove of slechthorende patiënt voor je kunt hebben. Door zelf gebaren te gebruiken, is het contact met de patiënt beter en het bevordert zeker ook de vertrouwensband tussen arts en patiënt,’ vertelt Kuno Slagmolen, nationaal coördinator van het project.
Natuurlijk is het van belang om te oefenen met de aangeleerde gebaren. De organisatie is daarom ook op zoek naar simulatiepatiënten.
De cursus Breaking the Silence is een succes. De volgende cursus start in oktober. 'IFMSA is een non-profit organisatie en helaas is het cursusgeld van de deelnemers niet voldoende om het project volledig te financieren', vertelt Slagmolen. 'We zijn dan ook hard op zoek naar sponsors om de cursus in oktober tot een nóg groter succes te maken.'
BTS is een project van de International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA). Dit project wordt niet alleen georganiseerd in Maastricht, maar ook op de zeven andere geneeskundefaculteiten en over de hele wereld. Meer info: www.ifmsa.nl.
Reacties