Slechthorenden en plots- en laatdoven krijgen meer keus
Slechthorenden en plots- en laatdoven hebben vaak communicatieproblemen. Om hun communicatieproblemen op te lossen, wordt vaak gekozen voor wat bekend is of voor wat men weet dat het er is. Maar het aanbod is breed en niet iedereen is hetzelfde. Daarom is het pakket ‘beter communiceren’ samengesteld.
Slechthorenden en plots- en laatdoven kunnen gesprekken niet goed volgen, lopen tegen onbegrip aan, hebben onvoldoende informatie over hulpmiddelen, etc. Vaak wordt gekozen voor de bekende oplossingen om de communicatieproblemen te verhelpen. Maar het aanbod is veel breder dan vaak bekend en niet niet iedereen is hetzelfde. De een heeft baat bij spraakafzien, de ander bij een assertiviteitstraining en de volgende bij een spraak-taalprogramma.
Kiezen wat bij je past
Het pakket ‘beter communiceren’ bestaat uit begeleiding en verschillende trainingen die helpen om beter en gemakkelijker te communiceren. Het pakket omvat naast een training spraakafzien en een cursus Nederlands ondersteund met gebaren, persoonlijke begeleiding, een assertiviteitstraining en informatie en advies over hulpmiddelen en voorzieningen. “Hulpverleners van GGMD voor Doven en Slechthorenden bespreken tijdens een intakegesprek eerst welke communicatieproblemen iemand ervaart. Daarna wordt gekeken welke onderdelen van het ‘beter communiceren’-pakket zinvol zijn voor die persoon”, vertelt Thea van der Wilt van het Nederlands Centrum voor Plots en Laatdoofheid.
Spraakafzien
Nieuw in het aanbod van GGMD is de training Spraakafzien. GGMD werkt hiervoor in Nederland samen met logopedisten die zich hierin gespecialiseerd hebben. Thea van der Wilt: “Het NC PLD heeft samen met een aantal logopedisten een werkboek Spraakafzien ontwikkeld. Dit werkboek biedt logopedisten een goed handvat om slechthorenden en plots- en laatdoven het spraakafzien aan te leren”. Met spraakafzien kunnen slechthorenden en plots- en laatdoven beter communiceren met horende mensen. Bij spraakafzien wordt gekeken naar de mond (liplezen), gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en context (het hele verhaal). Tevens leert men wat emoties doen met spraak, wat het betekent als iemand snel praat of met een dialect, niet bekend is met hoorproblemen of veel gebaren gebruikt.
Informatie en aanmelding: GGMD e: contact@ggmd.nl t: 0800-3374667
Reacties