Werkgever had tolk niet mogen weigeren
Eerder berichtten we op Doof.nl over de weigering van een tolk gebarentaal op de werkvloer. De Commissie Gelijke Behandeling heeft de zaak inmiddels bekeken en geconcludeerd dat het bedrijf hiermeer verboden onderscheid heeft gemaakt.
Het bedrijf had haar werkneemster niet mogen weigeren een tolk gebarentaal in te zetten bij werkbijeenkomsten. Met het afwijzen van dit verzoek maakt het bedrijf verboden onderscheid op grond van handicap.
Wat zegt de Commissie Gelijke Behandeling precies? Hier een samenvatting van het oordeel van de commissie.
Situatie
Een vrouw is werkzaam bij een onderneming die verzekeringsproducten aanbiedt. De vrouw is doof. Zij ontvangt van het UWV Werkbedrijf een vergoeding voor de kosten van een tolk gebarentaal. De vrouw heeft een verzoek gedaan om een tolk gebarentaal in te zetten bij een werkbijeenkomst. De algemeen directeur heeft dit verzoek afgewezen.
Oordeel
De Commissie Gelijke Behandeling spreekt als haar oordeel uit dat de onderneming voor verzekeringsproducten jegens de vrouw verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte heeft gemaakt bij de arbeidsomstandigheden.
Toelichting
De vrouw heeft gemotiveerd gesteld dat zij vanwege haar handicap behoefte heeft aan de inzet van een tolk gebarentaal. Het is aan de werkgever om te onderzoeken of de met een handicap of chronische ziekte samenhangende beperkingen die in de weg staan aan de uitvoering van de functie, kunnen worden opgeheven door één of meer aanpassingen. De algemeen directeur heeft niet voldaan aan deze onderzoeksplicht. Het onderzoek dat hij heeft ingesteld, hield niet meer in dan dat hij van een aantal collega’s heeft gehoord dat de vrouw ook zonder tolk gebarentaal alles goed kon volgen. Hij heeft hieruit de conclusie getrokken dat er bij haar geen wezenlijke behoefte zou bestaan aan de inzet van een tolk. Hij heeft hierover echter niet met de vrouw gesproken. Niet is gebleken dat de inzet van een tolk gebarentaal bij werkbesprekingen voor de onderneming een onevenredige belasting vormt. Daarom heeft de onderneming jegens de vrouw verboden onderscheid gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte.
Meer informatie is te vinden op de website van de Commissie Gelijke Behandeling.
Reacties