Verschuiving van taken in de hoorzorg
advertorial
De bij HoorProfs aangesloten zelfstandige vakaudiciens gaan voor nog meer kennis en kwaliteit
Vanaf 1 januari 2012 kunnen mensen met beginnend gehoorverlies rechtstreeks bij de audicien binnenstappen. Een bezoekje aan de kno-arts is dan niet meer noodzakelijk.
Vroeger als je slechte ogen had, dan ging je naar de oogarts. Hij verrichtte de oogmeting en schreef een recept uit waarmee je bij de opticien een bril kon kopen. Zo ging dat tot een jaar of twintig geleden. Tegenwoordig worden je ogen door een opticien opgemeten waarna je in zijn winkel direct een leuk montuur kunt uitzoeken. Hij verzorgt het slijpen van de glazen en maakt het montuur passend. En hij regelt tenslotte de financiële afhandeling met jouw zorgverzekeraar. Een oogarts bezoek je pas als zich complicaties voordoen. Zo`n zelfde verschuiving van taken gaat ook plaatsvinden in de hoorzorg.
Sneller geholpen
Tot nu toe beoordeelt in eerste instantie de keel-, neus- en oorarts (kno-arts) een hoorprobleem. Hij doet hoortests, onderzoekt of er een medische oorzaak is voor het gehoorverlies en of er een operatie noodzakelijk is. Pas als hij concludeert dat een hoortoestel nodig is, komt de audicien in beeld. Maar binnenkort zullen audiciens deze beoordelingen en de adviezen die daarop volgen, voor een deel over gaan nemen. Mensen met beginnend gehoorverlies kunnen dan binnenstappen bij de audicien die vervolgens zal beoordelen of een hoortoestel de oplossing is voor het hoorprobleem, of dat er iets anders aan de hand is. Een doorverwijzing naar de kno-arts volgt dan alsnog. Deze verschuiving van taken zal een efficiëntere, minder omslachtige hoorzorg opleveren waardoor mensen met hoorproblemen sneller en beter geholpen worden.
Kennis
Voor het gehooronderzoek is anatomische kennis nodig. Om taken over te kunnen nemen van de kno-arts, moeten audiciens die kennis bijspijkeren. Gaat dat goed? Lahbib Hibout, audicien bij een HoorProfs-audicienbedrijf in Diemen, is positief: "We krijgen er extra verantwoordelijkheden bij en vinden dat geen probleem. We hebben de kennis en kunde in huis. Natuurlijk is ons dat niet aan komen waaien: we hebben geïnvesteerd in aanvullende trainingen, een medische camera en meetapparatuur."
Maar is een aanvullende cursus niet iets anders dan de vijfjarige universitaire opleiding tot kno-arts? Hibout: "Natuurlijk. We pretenderen ook niet dat we evenveel weten als een kno-arts. Maar we kunnen wel veel voorwerk doen. We meten de mate van slechthorendheid en kijken of een oor `pluis` of `niet pluis` is. Dat wil zeggen dat we vaststellen of de slechthorendheid wordt veroorzaakt door slijtage of door andere complicaties. En we besluiten dan of doorverwijzing naar een kno-arts nodig is. We hanteren daarbij een heel lage drempel: bij elke vorm van twijfel consulteren we de kno-arts. We blijven graag in goed contact met de kno-arts."
Kwaliteit
Neemt de kwaliteit van de zorg niet af als audiciens taken van de kno-arts overnemen? Anouk Dijksma van Stichting HoorProfs, waarin circa 200 zelfstandige audicienbedrijven zich hebben verenigd, volgt de ontwikkelingen op de voet. "De audiciens die zich bij ons hebben aangesloten, streven continue naar de hoogst mogelijke audicienzorg in Nederland. Zo voldoen zij aan onze strenge kwaliteitseisen en zijn allemaal gecertificeerd door Stichting Audicienregister (StAr). Deze stichting verzorgt de nascholingscursussen waarna audiciens vaardig zijn voor gehooronderzoek. Met dit certificaat op zak zijn de audiciens klaar om enkele taken van de kno-artsen over te nemen. De medische controle blijft op deze manier voldoende gewaarborgd. Maar natuurlijk blijft een goede samenwerking met kno-artsen van essentieel belang."
Controle
Tot op heden werden adviezen van een audicien gecontroleerd door de kno-arts, die weer onder toezicht van de medische autoriteit staat. Valt straks de controle van de audicien door een kno-arts helemaal weg? Niet als het aan Jan van der Borden, kno-arts van het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam, ligt: "Er zijn verschillende oplossingen. Een voorbeeld is een systeem dat al een paar jaar op de Waddeneilanden bestaat. Huisartsen daar consulteren specialisten op het vasteland door hen digitaal een compleet verhaal en beeldmateriaal toe te sturen. Op eenzelfde manier werk ik nu al samen met een aantal audiciens. Zij zetten elke intake op een server; compleet met audiogram, uitvoerige beschrijving van de voorgeschiedenis en haarscherpe foto`s van het trommelvlies. Op basis daarvan kan ik prima controleren of hun beoordeling klopt. Ik noem die samenwerking tele-otologie."
Win-win-win-winsituatie
Als het goed georganiseerd is, denkt Van der Borden, zullen uiteindelijk alle betrokken partijen baat hebben bij gehooronderzoek door audiciens. "Kno-artsen zullen meer tijd kunnen vrijmaken voor de specialistische gevallen, audiciens gaan over meer kennis beschikken, zorgverzekeraars hoeven geen ziekenhuiskosten meer te vergoeden en de consument gaat daardoor als het goed is minder premie betalen. Dan zou er echt sprake zijn van een win-win-win-winsituatie."
Voor meer informatie kunt u terecht bij een zelfstandig vakaudicien. Op www.hoorprofs.nl kunt u eenvoudig een zelfstandige vakaudicien bij u in de buurt vinden.
Reacties