Geef om horen
Nationale Hoorstichting wordt donateursorganisatie
Leiden, 1 april 2011 – Vanaf vandaag kunnen mensen die de Nationale Hoorstichting een warm hart toedragen dit laten blijken door donateur te worden. De donateursactie wordt opgezet omdat de Hoorstichting financieel er zeker van wil zijn dat ze ook in de toekomst haar werk kan blijven doen. Ook vindt de Hoorstichting het belangrijk om mensen de gelegenheid te geven om meer betrokken te zijn bij de organisatie.
De Nationale Hoorstichting organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie, revalidatie en wetenschappelijk onderzoek. De Hoorstichting profileert zich dan ook als de belangenbehartiger van het horen. Slechthorendheid is een van de meest voorkomende volksgezondheidsproblemen. Nederland telt circa 1,4 miljoen (TNS NIPO, 2010) mensen met een verminderd gehoor; een aantal dat -naar gevreesd wordt- in de toekomst nog drastisch zal toenemen. Deze toename wordt veroorzaakt door de `vergrijzing` en door schadelijk geluid op de werkplek en in de vrije tijd. Herman ten Berge, directeur van de Nationale Hoorstichting: ‘Onze activiteiten zullen alleen maar toenemen. Bijdrages van donateurs zijn onontbeerlijk om al die activiteiten te kunnen realiseren.’
In de afgelopen jaren heeft de Nationale Hoorstichting diverse producten ontwikkeld. Het gaat hierbij om kranten, brochures, affiches en cd`s. Maar ook onderwijspakketten, verschillende online hoortesten en de Geluidstuin. Deze educatieve website voor kinderen over geluid en gehoor werd dit jaar nog genomineerd voor de Gouden Apenstaart, de prijs voor de beste kinderwebsite van Nederland.
Ook is de Hoorstichting partner van het Vignet Gezonde School. Met dit vignet kunnen scholen aantonen dat ze gezondheid op school belangrijk vinden. De Hoorstichting ziet hierbij specifiek toe op activiteiten ter voorkoming van gehoorschade.
Dit is slechts een kleine greep uit de werkzaamheden van de Hoorstichting. Bij het opzetten en uitvoeren van nieuwe projecten, kijkt de Hoorstichting steeds opnieuw waar behoefte aan is en welke groepen gevaar lopen een gehoorbeschadiging op te lopen. ‘Om kinderen en jongeren maken we ons met name grote zorgen. Als het om gehoorschade gaat, zijn zij de meest kwetsbare groepen’, aldus Ten Berge.
Op dit moment ontvangt de Nationale Hoorstichting haar financiën uit verschillende bronnen. Hieronder vallen de VriendenLoterij, ZonMw (VWS) en GAIN. Daarnaast ontvangt de Hoorstichting donaties van audicienbedrijven en enkele kleine sponsorbijdrages. Met behulp van de bijdrage van donateurs wil de Nationale Hoorstichting minder afhankelijk zijn van de overheid en tegelijkertijd haar werkzaamheden uitbreiden.
Donateurs van de Hoorstichting ontvangen gratis Gezond Gehoor. Een nieuw tijdschrift dat zich richt op de onderwerpen gehoor, geluid en gezondheid. Wilt u donateur worden van de Nationale Hoorstichting? Ga naar www.hoorstichting.nl en bekijk de mogelijkheden.
Reacties