Effect van geluid in het klaslokaal onderschat
Studenten geven aan afgeleid, gespannen en geïrriteerd te raken door onnodig geluid in klaslokaal
De scholen zijn weer begonnen. Het klaslokaal is echter niet altijd een prettige plek voor leerlingen. Uit onderzoek van Hear the World blijkt dat het geluidsniveau in het klaslokaal een aanzienlijke invloed heeft op de fysieke gezondheid en academische prestaties van leerlingen.
Het onderzoek onder bijna 500 schoolkinderen uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten, heeft uitgewezen dat de studenten afgeleid, geïrriteerd en gespannen raken door hoge geluidsniveaus tijdens de les.
Lawaai in het klaslokaal kan niet alleen leiden tot vroegtijdig gehoorverlies, maar uit het onderzoek blijkt ook dat geluid in en om het klaslokaal leidt tot concentratieproblemen bij leerlingen. Het onderzoek laat ook andere negatieve effecten van een lawaaierig klaslokaal zien. De leerlingen ervaren spanningsgevoelens, hoofdpijn en een toenemend niveau van agressie.
Geluid in het klaslokaal komt vaak van een grote, diverse hoeveelheid bronnen waardoor het moeilijk is om te beheersen. Naast geluiden van buiten zoals verkeer en bouwwerkzaamheden, zijn er binnen ook geluiden waarneembaar, zoals de activiteiten van leerlingen, de uitrusting van een klaslokaal zoals computers en projectoren, echo in de ruimte, geluid uit naburige klaslokalen en ventilatie-/verwarmingssystemen.
Dramatische toename in het aantal studenten met gehoor verlies
Hoewel het onderzoek heeft uitgewezen dat geluid in het klaslokaal als hinderlijk wordt ervaren door leerlingen, is er een toenemend aantal jonge mensen dat actief hun oren blootstelt aan hoge geluidsniveaus in hun vrije tijd. Hoewel dit niet de enige oorzaak is, heeft The Journal of the American Medical Association onlangs uitgevonden dat MP3-spelers verantwoordelijk zijn voor het feit dat 1 op de 5 tieners in de Verenigde Staten nu moet leven met een vorm van gehoorverlies.
`Bijna iedere tiener heeft een MP3 speler en gebruikt deze de hele dag door op niveaus van 100dB of hoger,` stelt dokter Craig Kasper, Hoofd Audiologie voor Audio Hulp Partners te Manhattan. `Aanvullend daarop beschouwen tieners gehoorverlies als een fenomeen gerelateerd aan ouderdom en zijn zich niet bewust dat schade aan het gehoor onomkeerbaar is, wat duidt op de nog altijd groeiende noodzaak voor educatie rond dit onderwerp.`
Volgens het onderzoek van Hear the World zet 79 procent van de MP3-gebruikers in de Verenigde Staten tussen de 14 en 19 jaar het volume hoger dan 50 procent van het mogelijke volume en 51 procent zet het volume op 70 procent of hoger van het beschikbare geluid. Langdurige blootstelling aan 80-85 decibel, of langer dan 15 minuten blootstelling aan 100 decibel, kan leiden tot gehoorverlies. Muziekspelers zoals iPods kunnen 100 decibel bereiken als ze voluit worden gezet.
Gehoorverlies en academische prestaties
Als geluidsniveaus binnen het klaslokaal niet accuraat getemperd worden of als een gehoorverlies niet gediagnosticeerd wordt, worden de mogelijke gevolgen vaak onderschat – aanzienlijke invloed op niet alleen de academische prestaties van een student, maar ook hun persoonlijke groei. Met een gemiddeld geluidsniveau in het klaslokaal van 60 decibel, moeten kinderen moeite doen hun leraar te kunnen verstaan wiens stem wordt gemeten op 65 decibel. Met zulk sterk achtergrondgeluid is het een uitdaging voor leerlingen met en zonder gehoorverlies om discussies in de klas te volgen. Als gevolg hiervan zien leerlingen snel hun aandacht verslappen en hun motivatie afnemen.
`Gehoorverlies ontwikkelt zich gestaag en kan aldus vaak over het hoofd gezien worden bij de betreffende kinderen, hun ouders en hun leraren,` zegt Dr. Kaspar. `Gehoorverlies wordt in het algemeen niet gezien als een mogelijke reden voor slechtere schoolprestaties. In veel gevallen worden een gebrek aan concentratie en motivatie in de klas foutief geïnterpreteerd als een gedragsissue, terwijl in feite gehoorverlies of moeilijkheden met horen, de bron is van het probleem.`
Het goede nieuws is dat speciale therapieën, hoorhulpmiddelen en FM systemen de getroffen leerlingen in staat stellen om de les weer makkelijker te volgen, hun resultaten te verbeteren en hun motivatie voor school weer terug te krijgen.
Hear the World: licht mensen voor over het belang van een goed gehoor
Hear the World legt zich toe op het voorlichten van kinderen, ouders en leraren over het belang van een goed gehoor. Verder levert Hear the World regelmatig informatie over de oorzaken van gehoorverlies en hoe daar mee om te gaan, evenals beschikbare technische oplossingen. Via www.hear-the-world.com/nl kunnen studenten, ouders en leraren informatie kunnen vinden over onderwerpen als horen en gehoorverlies. Een team van experts, samengesteld uit vooraanstaande keel-, neus- en oorartsen en hoorzorgprofessionals, zijn ook beschikbaar op de internationale website om hoor-gerelateerde vragen te beantwoorden.
Om een gehoorspecialist in jouw regio te vinden, doe de online hoortest en voor tips over preventie van gehoorverlies, bekijk onze website www.hear-the-world.com/nl, wordt fan op Facebook op www.facebook.com/CanYouHearTheWorld en volg het Hear the World twitterkanaal op www.twitter.com/Hear_The_World.
Over Hear the World
Hear the World is een wereldwijd initiatief van marktleider in hoorhulpmiddelen Phonak, opgericht om bewustzijn te creëren over het belang van horen. Het initiatief vraagt aandacht voor het sociale en emotionele gevolg van gehoorverlies en vraagt aandacht voor preventie en oplossingen voor een probleem dat meer dan 16% van de wereldbevolking treft. Onder andere Bryan Adams, Annie Lennox, Sting, Plácido Domingo en in ons eigen land ook Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma, ondersteunen het Hear the World initiatief als ambassadeurs. In verband met dit Hear the World initiatief, heeft Phonak een non profit Hear the World foundation opgezet, om de kwaliteit van leven van mensen met gehoorverlies te verbeteren door financiële en technische ondersteuning. De stichting richt zich op de preventie van gehoorverlies, alsmede het verlenen van steun aan mensen met gehoorverlies en hun families.
Wil je meer weten over Hear the World, kijk dan op www.hear-the-world.com/nl.
Reacties