Colomn: `Doelen zijn bepaald, nu de weg nog`
Op 22 mei organiseerde de JongerenCommissie de `Woorden en Daden dag`. Een dag dat er samen werd gediscussieerd en plannen werden gemaakt. Ik werd gevraagd om in het panel te komen vanwege mijn columns. De opkomst voor die dag was niet zo hoog omdat het de dag voor Pinksteren was en heel zonnig. We lieten de opkomst ons humeur niet vergallen en begonnen met de stellingen.
Door: Judith Vogels
We begonnen met de stelling: `Studenten tolk/docent NGT beheersen NGT beter dan doven`.
Ik ben tegen deze stelling. Doven beheersen NGT op een andere manier dan studenten NGT. Op de opleiding leer je de STABOL-gebaren, heel netjes gebaren en een vaste zinsstructuur te gebruiken. Studenten NGT leren de nette variant van gebarentaal, maar beheersen ze het daardoor beter dan de doven? Tijdens de discussie werd gezegd dat het Stabol een 6de dialect is. Dat vond ik een goede opmerking.
De volgende stelling: `Doven/slechthorenden hebben geen functie beperking`.
In de dovenwereld hebben doven geen functie beperking, in de horende maatschappij wel. In de horende maatschappij is iedereen die niet aan de `norm` voldoet beperkt. Iedereen is beperkt: de één heeft een bril, de ander gehoorapparaten, steunzolen, eczeem enz. Maar ook vooroordelen maken mensen `beperkt`. Iedereen is normaal, maar `normaal` kun je heel breed definiëren.
Iemand zei dat de horende mensen, doven beperkt maken. Of dat doven de horende mensen beperkt maken in de dovenwereld. Er zijn veel horende mensen die graag in de dovenwereld willen integreren, mee helpen enz. maar geen aansluiting vinden. Een ander zei dat horende en dove mensen samen beperkt zijn, want communicatie doe je samen.
Doven en horende mensen moeten samen open staan voor elkaar.
Een persoon zei dat doven kunnen zich niet volledig aanpassen op horende mensen omdat ze niet kunnen horen. Horende mensen kunnen altijd gebaren leren.
Een stelling die ook uitgebreid werd behandeld was: `Gebarentaal als vak naast andere talen`.
Ik ben het hier helemaal mee eens. Gebarentaal moet standaard aangeboden worden op het basis en voortgezet onderwijs. Vooral omdat in de toekomst verwacht wordt dat er meer en meer dove kinderen (met CI) het regulier onderwijs in gaan. Deels eigen keus en deels door de overheid en zijn bezuinigen.
We hadden ook de stellingen `We moeten STABOL omarmen` en `Nederlandse doven kunnen nog veel leren van internationale doven` behandeld`.
Vooral de stelling over STABOL bracht veel los. Ik heb er zelf ook nog gemengde gevoelens over. Aan de ene kant is het juist goed dat er een standaard gebarentaal is voor iedereen. Aan de andere kant vind ik veel STABOL gebaren niet mooi en de gebaren veranderen continu. De gebaren die ik 2 jaar geleden heb geleerd zijn nu weer `oud`. Het is soms lastig om dat bij te houden.
Na de stellingen gingen we in groepjes een stappenplan maken van een stelling.
Mijn groepje had de stelling: `Hoe maak je van gebarentaal een hype`.
De ideeën die ik en mijn groepje hebben bedacht:
- Op de WII een cd maken met gebaren erop.
- Posters maken met gebaren en het woord eronder en dan overal ophangen in de stad of bij het spoor.
- Bekende Nederlandse zangers bij Sencity laten optreden, ze een paar gebaren aanleren en dan op de televisie de gebaren laten zien.
- Bij verschillende producten gebaren aan linken, zoals dat al is gedaan bij Pepsi en de IPod. Misschien leuk bij `Even Apeldoorn bellen`.
- Bij TMF het programma `Doof worden doe je zo` gebaren aanbieden.
- Bij de televisie programma`s `X-Factor` of `Idols` of `Hollands Got Talent` visuele muziek laten zien.
- Bij de Albert Heijn als actie en spaarproduct: schijfjes met gebaren op die bewegen als je het schijfje beweegt.
- Via de netwerksites facebook, hyves, twitter kun je gebaren verspreiden.
- Doven acteurs in verschillende series of films op de Nederlandse televisie.
- Tv programma`s voor dove en horende kinderen waar ze gebaren aanleren op een speelse manier.
- Op tv in de reclames kort gebaren aanbieden.
- Op grote festivals en evenementen visuele muziek en andere dingen met gebaren laten zien.
Ik en mijn groepje hebben veel leuke ideeën bedacht. Ik vind dat ze allemaal haalbaar zijn en ik wil ze allemaal doen.
Ik heb veel ambities en dromen voor de toekomst. Een aantal dromen zijn al uitgekomen voor mij.
Ik heb bij het Handtheater in het theaterstuk LEF gespeeld, heb een fotovertelwedstrijd gewonnen en ben nu officieel muziektolk(signdancer).
Ook heb ik talenten in mezelf ontdekt die per toeval naar voren zijn gekomen, zoals columns schrijven en discussiëren.
Gebarentaal is mijn passie en ik doe er verschillende creatieve dingen mee zoals gebarentaaltheater, gebarenpoëzie en visuele muziek.
Ik ben dol op gebarentaal lesgeven en de komende jaren blijf ik dat zeker doen, want van dromen alleen kun je geen geld verdienen.
Ik moet reëel blijven en het rustig opbouwen, maar het liefst zou ik morgen al fulltime op een podium willen staan en visuele muziek/ gebarenpoëzie/gebarentaaltheater laten zien, voorstellingen maken, rondreizen enz.
Ik hoop dat ik over uiterlijk 10 jaar mijn grote dromen kan waarmaken.
Mijn doelen zijn bepaald, nu de wegen ernaartoe nog.
Hoe zit het met jou dromen, ambities en doelen?
En wat vind jij van de stellingen van de `Woorden en Daden dag`?
Reacties