90-jarige laat nog een CI plaatsen
Ondanks negatieve reacties uit haar omgeving besloot mevrouw Schot-Bijl uit Nederland om voor een CI te gaan op 90 jarige leeftijd. Het gehoorverlies van mevrouw Schot-Bijl was de laatste jaren zo ernstig progressief toegenomen dat zij reeds een viertal jaren, zelfs met de beste hoorapparaten, nog nauwelijks spraak kon waarnemen.
Lees hier haar verhaal.
Daarnaast had mevrouw Schot-Bijl ook steeds meer last van oorsuizen (tinnitus). Zij kon hier heel moeilijk mee leven omdat zij altijd een heel sociaal iemand was geweest, die graag een praatje maakte. Op haar 86ste had ze ook nog een cursus spraakafzien gevolgd, maar met beperkt resultaat. Het gevolg was dat ze steeds verder in het isolement geraakte en dat er nog enkel schriftelijk met haar kon gecommuniceerd worden. Omdat de mensen van het Audiologisch Centrum in Nederland haar hadden verteld dat ze in Nederland niet zou beantwoorden aan de criteria, besloot ze om, samen met haar dochter, een Antwerpse KNO-arts te raadplegen. Deze prof was echter erg optimistisch en vroeg haar hoe oud ze zou willen worden. Mevrouw Schot antwoordde hierop “100 jaar”. “Wel, dan kunt u nog wel 10 jaar horen”, repliceerde de prof.
In februari 2008 werd de implantatie uitgevoerd, zonder grote problemen. Er was enkel een kleine ontsteking na de operatie, waardoor nog 14 dagen antibiotica moest ingenomen worden. Een maand later werd het implantaat aangesloten en wat toen gebeurde had niemand verwacht. Toen ze de eerste keer het CI aanzette, schrok mevrouw Schot heel erg. Zij kon namelijk onmiddellijk omgevingsgeluiden horen. Na drie weken kon ze al een telefoongesprek houden met haar dochter. Dit was een resultaat dat niemand had verwacht.
De tinnitus is helaas niet verminderd. Overdag hindert het haar wel minder, omdat ze nu meer geluiden opvangt met haar CI. Maar ’s nachts is het nog erg lastig en kan ze er soms niet van slapen. Maar het belangrijkste is dat mevrouw Schot-Bijl weer onder de mensen kan komen en dat zij ook weer wat zelfstandiger functioneert. We hopen dan ook dat ze nog veel van haar CI kan genieten.
Bron: Tijdschrift Plotsdoof, juni 2009
Geen leeftijdsgrens bij CI voor oudere mensen
Een CI kan de levenskwaliteit van dove ouderen enorm verbeteren. Oudere mensen moeten dan ook vooral niet aarzelen om een CI aan te vragen. Er zijn vele gevallen bekend van ouderen die zeer gelukkig zijn met hun CI. Zowel in België als in Nederland zijn al mensen ouder dan 85 jaar geïm-planteerd. Ouderen die zo doof geworden zijn, dat ze met een hoortoestel nog nauwelijks kunnen spraakverstaan kunnen via hun huisarts of KNO-arts een kennismakingsgesprek aanvragen bij een CI-centrum. Na aanmelding bij een CI-centrum wordt onder meer gekeken of de persoon fysisch en cognitief nog fit genoeg is voor een operatie en de revalidatie. Net als bij andere aanmeldingen volgt een heel traject aan vooronderzoeken en is er veel aandacht voor voorlichting naar de patiënt en zijn omgeving.
Een team uit New York onderzocht bij patiënten van 70 jaar en ouder die een CI kregen, de kans op complicaties ten gevolge van de narcose. Hun conclusie was dat een hoge leeftijd de kans op complicaties niet vergroot. Van de 125 onderzochte patiënten (gemiddelde leeftijd 77 jaar) hadden slechts 3 patiënten complicaties die te maken hadden met de narcose. (uit: Reuters Health/ Larynscope febr. 2009) .
Bron: OPCIweb.nl
Beide artikelen zijn ook verschenen in de ONICI-nieuwsbrief van december 2009.
Reacties