Universiteit Leiden onderzoekt emoties dove kinderen
Boos, blij, bang… Emoties, iedereen heeft ze, iedere dag weer. Soms zijn ze lastig, maar ze kunnen ook leuk zijn. Het goed omgaan met emoties is erg belangrijk, bijvoorbeeld voor het maken en behouden van vriendschappen. De Universiteit Leiden doet onderzoek bij dove kinderen en dove pubers: hoe denken zij over emoties? Over eigen emoties, maar ook die van anderen. En wat doen ze als ze blij of verdrietig zijn? Enthousiaste kinderen en ouders kunnen meedoen aan dit onderzoek!
Leren over emoties
Het goed leren omgaan met emoties van jezelf en anderen is een proces waar veel bij komt kijken. Tijdens het opgroeien, leren kinderen onder invloed van hun sociale omgeving (ouders, leerkrachten en leeftijdsgenootjes) wanneer ze wat zouden kunnen voelen, hoe ze dit zouden moeten uiten en tegen wie.
De sociale omgeving speelt dus een belangrijke rol. Dove kinderen hebben minder toegang tot de sociale omgeving. Zij missen vaak een groot deel van de communicatie om zich heen omdat meestal een klein deel van de omgeving gebarentaal kan, en niet alle gesprekken in gebarentaal plaatsvinden. Indirect leren van een standje dat je broer krijgt omdat hij een koekje heeft gepikt, of van de tips die je zusje krijgt over hoe ze om moet gaan met pestkoppen is er vaak niet bij.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Vanuit de praktijk blijkt dat dove kinderen regelmatig problemen ondervinden in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Wij hebben als doel om meer inzicht te krijgen in wat er wel en niet goed gaat bij deze kinderen. Die kennis is zeer nuttig voor de begeleiding van dove kinderen.
Meer info
Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.kindenemotie.nl. Voor de kinderen is er een apart gedeelte van de site, waarin het onderzoek tevens wordt uitgelegd in de Nederlandse Gebarentaal. Wij zijn op zoek naar enthousiaste kinderen en ouders die mee willen doen aan het onderzoek. Contactgegevens en informatie over deelname vindt u tevens op onze website.
Reacties